Mégsem vagyok jogosult max. Gyedre?
2004. óta folyamatos munkaviszonyom van, a bruttó fizetésem 194.000 Ft volt. 2008. szeptemberben mentem táppénzre, majd októberben megszületett a kislányom, onnan TGYÁS, GYED 2010. februárig.
Ezután a 2. babát vártam ,így februártól szabit kivettem, (felemelték a fizum 234.000 Ft-ra) majd táppénz, 2010. aug-ban megszületett a 2. gyermekem.
Mivel itt nem volt 180 bérrel ellátott napom, így a TGYÁS és a GYED maximuma a minimálbér kétszerese volt.
Most viszont nem emelték fel a GYED-em 130.200-ra, hanem a tavalyin hagyták, pontosabban 106.300 Ft volt a januári GYED-em alapja, így 78.000 körüli összeget kaptam :( családi adókedvezmény nélkül.
Felhívtam az OEP-et, ott azt mondták, hogy azért, mert nem volt 180 bérrel ellátott napom, így az előző gyed lett az alapja a mostani gyedemnek (ezt tudtam) , és ezt nekik nem kell most felemelniük a mindenkori minimálbérre. (ezt már nem tudtam ,és nem is értem)
Aki tud segíteni, kérem írja meg nekem, hogy nekem miért nem jár az idei évre a magasabb összegű minimálbér kétszerese GYED alapként?
Köszönöm!
Most olvastam egy jogi fórumon:
A GYED ellátást emelni (helyesen: maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig - hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani) viszont csak azoknak lehet, akiknek a GYED ellátását a T. 48. §. (2)-(3) alapján állapították meg.
Azoknak viszont nem, akiknek a GYED ellátását az (5) bek. figyelembevételével állapították meg.
(azért nem volt 180 bérrel ellátott nap, mert táppénzen, TGYÁS-on, GYED-en volt valaki)
Itt a tv. is:
Viszont a törvényben ez így nincs leírva, hogy csak annak jár az emelés, akinek a T. 48. §. (2)-(3) alapján állapították meg a GYED-et.
Ezt nem tudja valaki, hol találom jogszabályként leírva???
Pedig ebben a jogszabályban van leírva :(
42/D. § (1) A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.
(2) A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) bekezdése szerint kell megállapítani.
(3)
(4) A 48. § (2)-(3) bekezdése alapján maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig - hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!