Rehabilitációs járadékot fel kell tüntetni az adóbevalláson?
A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 6. §-a alapján saját jogú nyugellátás a külön jogszabály alapján járó rehabilitációs járadék. Tehát saját jogú nyugdíjnak minősül.
Az személyi jövedelemadó törvény 1. sz. mellékletének 1.2. pontja alapján a nyugdíjak adómentes bevételek.
Fentiek alapján tehát a munkabér adóköteles, a rehabilitációs járadék pedig adómentes jövedelem, nem kell bevallani sem.
Ezeket 2011. évre vonatkozóan értettem, de 2012-ben ez nem változott.
Én voltam a másik kérdező, erre jutottam:
- az összevont jövedelem alapba nem tartozik--> nem kell utána fizetni adót.
Jó jó, de nekem abban volt kétségem, hogy a teljes adójóváírást igénybevehetem, vagy ez által csökkenni fog , ha a jövedelembe számít a rehab is. (pont a határon vagyok)
Kiokoskodtam: Az adójóváírás teljes egészében akkor érvényesíthető, ha a magánszemély ÖSSZES jövedelme az adóévben nem haladja meg a 2 millió 750 ezer forintot.
Összes jövedelembe beletartozik a rehab? kérdeztem magamtól.
De meg találtam a választ, nem kell belevenni az összes jövedelembe!
Én már le is adtam a bevallásom, én arra jutottam h nem kell a bevallásban szerepeltetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!