Ha kiadtam a lakásomat egy albérlőnek (én nem ott lakom), akkor hogy tudom bevallani az ebből származó jövedelmemet? (bővebben lent)
Az APEH oldalán kerestem egy erről szóló tájékoztatót, de annyira bonyolult volt a nyelvezete, hogy nem értettem túl sokat belőle! (Sajnos nemigen értek az efféle dolgokhoz) Jól értettem, hogy az SzJA-val együtt kell bevallani? Ezt is 16%-os adó terheli?
De akkor miért írják, hogy az ingatlan bérbeadása adómentes? (A válaszokban kérlek, tekintsetek el a termőföldtől).
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Senki nem mondta hogy a bérleti díj adómentes. Összekevered az áfával amihez neked magánszemélynként nem sok közöd van. abban mentes, ha nem kéred az áfássá tételt
:D
Az ingatlan bérbeadásából származó 2011. évi jövedelmedet a következő évben kell az adóbevallásodban bevallanod. Neked év közben csak előlegfizetési kötelezettséged van, ha a bérbeadásból keletkezik jövedelmed.
A jövedelem = bérbeadásból származó bevétel - költségek.
Költség például a rezsi, vagy az SZJA törvény szerinti értékcsökkenés (amortizáció), amit enged elszámolni a törvény a bevétellel szemben.
A rezsi is csak akkor költség, ha a Te nevedre szólnak a számlák. Ha úgy rendeztétek, hogy az albérlő fizeti, és az Ő nevére irattátok át a számlákat, akkor nem lehet nálad költség, tehát nem írhatod le a bevételedből.
Ezt a változatot hívják tételes költségelszámolásnak.
De van lehetőség arra, hogy nem gyűjtögeted a számlákat, hanem a bevételed 90 %-át tekinted jövedelemnek, ami után kiszámolod az adót. Tehát "vélelmezett" költséged lesz a bevétel 10 %-a.
Ezt a variát hivják 10 % költséghányados elszámolásnak.
Ha év közben a 10 % költséghányados elszámolást választod, attól még év végén a bevallásban alkalmazhatod a tételes költségelszámolást, ha Neked az kedvezőbb. De fordítva már nem igaz. Ha tételest alkalmaztál év közben, akkor év végén már nem válthatsz át a 10 % költséghányados elszámolási módra.
Arra kell vigyázni, hogy a költségelszámolás variálása miatt ne keletkezzen év végén 10 ezer forintot meghaladó adóbefizetési kötelezettséged e miatt, mert azt a adóhivatal különbözeti bírsággal sújtja.
Egyébként adóelőleget minden tárgyhónapot követő hó 12-éig kell megfizetni. Magadnak kiszámolod egy kockás papíron a tárgyhónapi bevételből a jövedelmet a fenti valamelyik elszámolási mód szerint. De év közben csak az egyik szerint számolhatsz. Váltás csak a bevallásban megengedett, akkor is csak a 10 %-osról a tételesre! A megkapott jövedelmed 16 %-a az adó/adóelőleg összege. Ezt befizeted az adóazonosító jeledre hivatkozva. Befizetési csekket az adóhivatalnál lehet igényelni. Egyszerre akár 12 db-ot is.
Év végén az adóbevallásban pedig ugyanúgy bevallod mint bármilyen más jövedelmedet, befizeted, vagy visszaigényeled a különbözetet, és kész.
Megjegyzés: Az ingatlan bérbeadása önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül adózás szempontjából.
Ne haragudj, de állandóan megfeledkezem az adóalap-kiegészítésről (biztosan nem tudok megbékélni vele).
Tehát a fenti módok valamelyikén kiszámolt jövedelmedet fel kell szorozni 127 %-kal. Az lesz az adóalapod, ami után a 16 % adót/adóelőleget kell fizetni.
Tehát 6.500 Ft után 8.255 Ft lesz az adóalap.
Ezt hívják szuperbruttósításnak.
Az adóhivatalhoz való bejelentkezésről konkrétat nem tudok, hogy kell-e és mikor, kinek, de belinkelem az APEH honlapon az erről szóló tájékoztatót (1.2.1. pontban írják).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!