Mi a különbség a közvetlen és a közvetett adó között?
"Az adókat két nagy csoportra oszthatjuk. A közvetett adókat valamely termék vagy szolgáltatás árában fizetjük meg, és az eladón keresztül jut el a költségvetésbe. Ezek az adók szorosan kapcsolódnak az adásvételhez, az áruk és szolgáltatások mozgásához. A tagállamok adószabályaik összehangolásakor elsősorban ezekkel a területekkel foglalkoznak. A másik csoport a közvetlen adóké, amelyeket meghatározott eljárás során - például éves rendszerességgel - közvetlenül az adóhivatalnak fizetünk be. Ezek az adók kevésbé kapcsolódnak a négy alapszabadság (áruk, szolgáltatások, tőke és személyek szabad mozgása) megvalósulásához. E téren így sokkal kisebb mértékű a nemzeti szabályok összehangolása.
A közvetett adók két nagy, a csatlakozási felkészülés szempontjából fontos területe az általános forgalmi adó (áfa, más országok szóhasználatában hozzáadott érték adó) és a jövedéki adó."
az adó alanya már eleve az aki adókötelezettsége van az önkörm. felé vagy az állam felé. Tehát az adóalany, és az adókötelezett végső soron ugyanaz.
Közvetlen esetén pld ha jól tudom a gépjárműadónál van, mert én közvetlenül fizetem ki a jövedelmemből, és biztos hogy az én adóm, és én fizetem. tehát ezt az adóhivatalnak vagy az önkormányzatnak fizetem
közvetettnél pedig pld ÁFA ami a termékeknél szolgáltatásoknál pld fodrásznál is van az nem biztos hogy az enyém át lehet hárítani pld nem én veszem meg a lisztet hanem xyz. Tehát az fizeti ki aki az igénybe veszi vagy megvásárolja. konyhanyelven elmondva ennyi
Megerősítést kérhetek? Így van ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!