Kiutalás előtti áfa ellenőrzés hogyan zajlik?
Sztem itt senki nem fogja neked azt mondani, hogy biztosan mindent rendben fognak találni, mert ha az jó is, (nem akarlak elrémíszteni, de ott két ismert mondás van) Aki keres, az talál! (és ők igen szorgalmasan szoktak keresni). A másik mondás: Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel.
Bocs, de voltam egy párszor náluk, csak akkor nyugodtam meg, ha az írásos határozat, vagy legalábbis az ellenőrzési jegyzőkönyv a kezemben volt, és ott nem szerepelt olyan tétel, amely adóhiányt, vagy bírság megfizetését írta.
Szurkolok nektek!
19,00 vagyok!
Legközelebb: "az összeg kiutalását nem kéred" szövegrészt x-eled.
Amikor a bevallást feldolgozták (folyószámla-egyenleg lekérés) akkor az áfa-többletet 17-esen átvezetteted járulékokra, SZJA-ra. Amíg abból tart, ilyen jogcímen nem kell utalni, a vállalkozónak "így jön vissza" a pénze. Vagy otthagyod többletként, és a következő n.évben nem, vagy csak ennyivel kevesebbet kell utalnia.
Ezzel elkerülöd a kiutalás előtti ellenőrzést és a vele való idegi megterhelést!
Ritka, hogy minden tételt átnéznek, különösen, ha egy egész negyedévről van szó. Inkább csak szúrópróba-szerűen kiragadnak belőle néhány (15-20) tételt, persze a nagyobb összegeket nézik először.
Vidd a kinyomtatott tételes analitikát és természetesen a számlákat, ill. a bevallásod saját példányát. (... és imádkozz).
Egyébként, ha a fellelt hiba adó-összege az 1000.- Ft-ot nem éri el, akkor azt a tételt nem jegyzőkönyvezik. Ha azonban találnak pl. 12 db x 100.- Ft eltérést az ő kárukra, az már összességében több mint 1000.- Ft, akkor szépen beírják mind a 12 tételt.
Nem hiszem, hogy gubanc lesz, csak az ördög nem alszik.
Köszönöm szépen!
Csak hogy ne menjek el szó nélkül, ha már ennyi bíztató szót kapok, beszámolok mi volt: Ma voltam ellenőrzésen. Tényleg nem pipálták le az analitikát, de átlapozta az egész negyedévet (nem volt sok számla). Az előző időszaki kiegyenlítetlenek kiegyenlítését meg sem nézték. Szerződéseket várnak még a szolgáltatásokhoz, mert azt nem vittem és igazán magam sem tudom miből áll pl. a "projektmenedzselés"... Az ügyintéző valami főtanácsos nő volt és problémázott azon, hogy miért van kevés bevétel és miért sok költség számla. Miért is kellene a magyar államnak finanszírozni ezt, ha a cég csak az EU-ba számláz szolgáltatást és nincs belföldi értékesítési árbevétele... átfogóval riogatott, de még nem zárták le a jegyzőkönyvet, várja a szerződéseket és majd meglátják...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!