Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Miért szerepel nulla forint a...

Miért szerepel nulla forint a levont adóelőleg oszlopban?

Figyelt kérdés
2010. január-áprilisig munkanélkülin voltam, majd áprilisban szültem, 6 hónapig tgyást kaptam, onnantól pedig gyedet. Megkaptam az adóigazolásokat, de minden igazoláson a levont adóelőleg oszlopban nulla forint szerepel. Nem fizettek utánam adót? Vagy mi a baj?
2011. febr. 4. 17:36
 1/4 anonim ***** válasza:
Valószínűleg a számított adóelőleged minden hónapban kevesebb volt, mint az igénybe vehető adójóváírás (15100 Ft/hó), így nem kellett SzJA előleget vonniuk tőled.
2011. febr. 4. 18:07
 2/4 A kérdező kommentje:
A számított adóelőlegem pontosan ugyanannyi, mint amennyi az adójóváírás, annyira nem értem :( És így tulajdonképpen a kedvezményeimet nem is érvényesíthetem?
2011. febr. 4. 18:27
 3/4 anonim ***** válasza:
Amennyiben a számított adóelőleged valóban ugyanannyi, mint amennyi az adójóváírás összege, akkor több kedvezményt már nem tudsz igénybe venni, hiszen az adókedvezmény lényege, hogy a fizetendő adóból lehet levonni, viszont mínuszba nem mehet át. Tehát az állam nem fizet vissza pénzt adókedvezmény címszóval.
2011. febr. 4. 18:33
 4/4 anonim ***** válasza:

Az előző válaszolók helyesen írták. Hogy szemléletesebb legyen:

Ha pl. 5000 Ft az adód, akkor nyilván nem tudod kihasználni a 15100 Ft/hó adójóváírás nevű kedvezményt, csak 5000 Ft erejéig. Így lett 0 a levont adód.

Tehát nem az történt, hogy nem fizettek utánad adót, hanem az, hogy havonta 15 100 Ft, vagy annál kevesebb volt az adód, és az adójóváírás (mivel az egy adókedvezmény) lenullázta.

2011. febr. 4. 19:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!