EVA alá menő Bt beltegja számíthat-e arra hogy előveszi őt az Apeh valaminért ha egyébként biztosítotti jogviszonya másutt van?
Adott egy 2006-os kezdetektől nyereséggel működő Bt. Beltagja (én) biztosítotti jogviszonya folyamatos volt (munkaviszony, szülési szabi, gyed, most épp GYES). A kültag biztosított másutt teljes munkakörben. A BT sem munkajövedelmet, sem osztalékot nem fizetett egyiknek sem. 2010 től EVA alá mennénk. akkor a bruttó bevétel 30%-át (+némi IPA) befizetünk.
1. Miénk, legálisan, adózottan a többi, ugye?
2. SZJA bevallásainkat ez nem érinti sehogy?
3. Nem gáz hogy GYES-en vagyok 2011.nov 5-ig, (utána munkaviszonyom lesz másutt)?
3. Bele szokott-e az APEH ezzel kapcsolatban kötni vmibe (azt olvastam, hogy aki BT beltag és ingyen dolgozik a Bt-nek, de saját biztosítotti jogviszonya nincs, csak a 4ezer Ft körüli EB-t fizeti, azt szívesen előveszik)
köszi!!!!
Ha a vállalkozó a vállalkozói tevékenységet a GYES folyósítása mellett folytatja, akkor főfoglalkozásúként járulék fizetésére kötelezett. Ha a Bt a munkaadó, akkor a beltagra ez vonatkozik. A kültag másutt van munkaviszonyban, ő rendben van. 2010-ben 4950 Ft az egészségügyi szolgáltatási járulék 2011-től 5100.- Ft/hó de csak a kiegészítő tevékenységet folytatóknak, akik vagy nyugdijasok, vagy 36 órát elérő munka mellett teszik.
A Bt beltagja nem dolgozhat ingyen, ha nincs másutt munkaviszonya.
Az EVA 30% kiváltja az ÁFÁ-t a társasági adót, az osztalékadót, az egészségbiztosítási hozzájárulást és az iparűzési adó felét.
A bevételi plafon 25 millió Ft.
A 30 % megfizetése után marad pénz nem sajátítható ki csak úgy, hisz az EVA a járulékok fizetése alól nem mentesít és a vállalkozásból kivett pénz az bér, az jövedelem a maga összes terheivel együtt és igen jelentősen érinti az SZJA-t is jövőre 16 %-kal. Mivel az EVA-s jövedelem külön adózó jövedelem a családi kedvezmény nem vehető igénybe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!