Magánnyugdíjpénztár. Menni, vagy nem menni? (27 éves vagyok,83-ban születtem) Eddig kb.2,5 milliom gyűlt össze a magánnyugd. Pénztárban.
Most aztán végképp nem értem mi a stájsz, pedig HR szakemberként dolgozom és 2 félévig tanultam adózást.Ellentmondó infokat találtam az alábbi kérdésekkel kapcsolatban. Köszönöm a válaszokat előre is.
- Most akkor meddig is dönthetem L, hogy maradok-e a magánnyugdíj pénztárban, meddig kell nyilatkozni?
- Ha átmegyek államira és megszüntetem a magánny, akkor kivehetem az ott összegyűlt pénzt?
- Az államinál is saját számlán gyűlik a befizetés?
- Hiába megyek át államira esetleg, azt se garantálják, hogy azt valaha megkapom? Tehát nem mindegy? Mármint mire nyugdíjba megyek, addig még úgy is megváltoztatják kb. 30X?
- Ha úgy döntök, hogy maradok azt értem, hogy onnantól 70%-al kevesebb zsét kapok, de a magánnyuddíjpénztárba onnantól nem fogok tudni befizetni a 13 hónapos felfüggesztés után sem? El fogják lehetetleníteni a magánnyud pénztárak létét?
- Még lennének kérdéseim, de nagyon hosszú lenne :)
1. Passz,több különböző verzió kering. Elvileg január végéig, én még itt ragadtam le.
2. Az összegyűlt pénzt nem veheted fel, csak a hozamot. Ez után adózni kell.
3. Nem.
4. Az állami nyugdíjrendszer újrafelosztó, tehát a te befizetett pénzedből kapják a mostani nyugdíjasok a pénzt, te pedig majd abból kapsz, amit negyven év múlva fizetnek a fiatalok. Mindezt a ledolgozott éveid, és a jövedelmed arányában.
4. Ha lesznek még magánnyugdíjpénztárak, akkor be tudsz fizetni. :)
5. Nekem is lennének. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!