Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mi az oka annak, hogy a...

Mi az oka annak, hogy a Fővárosi Önkormányzat 50.000 forint HIPÁ-t állapított meg?

Figyelt kérdés

2021-ben kezdtem az egyéni vállalkozásom, már abban az évben is fizettem helyi iparűzési adót, ahogy minden ezt követő évben, tavaly, azaz 2024-ben is, de december végén szüneteltettem a vállakozásom.

Miért, és mire kell most befizetnem 50.000 forintot?

tegnap 15:07
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Azért mert a helyi adó szabályok szerint egészen addig aktív vállalkozónak minősülsz, amíg a tárgyévben a szünetelés ideje meg nem haladja a 181 napot. Ha meghaladja, akkor záróbevallást adsz be és időarányosan visszatörlik az előírást.
tegnap 15:22
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod!

Ez akkor azt jelenti, hogy:

A) Ne fizessem, és valljam be 2025. június 2-áig a HIPÁ-t, és majd később egy záróbevallással "megoldom"?

B) Fizessem be ezt a legkisebb sávos tételt, valljam be, és 181 nap után a záróbevallás megcsinálva visszakapom az összeget.

A félreértések kedvéért éppen új könyvelőt keresek, csak addig is szeretnék informálódni.

Arra is gondoltam, hogy befáradok a Főpolgármesteri hivatalba.

tegnap 17:54
 3/4 anonim ***** válasza:
Most júni 2-ig befizeted az 50-et. Aztán a 181. naptól számított 30 napon belül beadsz egy záróbevallást, amiben a törtidőszakra (181 napra) megállapítod az adót. A megállapított adó és a befizetett 50 ezer közti különbözet pedig az adószámládon marad, mivel szünetelés alatt nem lehet visszautalást indítani.
tegnap 18:31
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm az újbóli válaszodat is.

Bíztam benne, hogy nem "hagyok el" feleslegesen 50.000 forintot :(

tegnap 20:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!