Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kapok a nagymamámtól 50...

Kapok a nagymamámtól 50 millió forint kápét. Az első dolgom az lenne, hogy veszek belőle egy húszmilliós autót. Gondolom számíthatok adó ellenőrzésre. Oké hogy ez adómentes de ezt hogyan kell akkor igazolnom a NAVnak? Mi a módja?

Figyelt kérdés
ápr. 20. 07:13
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
81%
Ezt is le lehet papírozni. Írtok egy egyoldalas doksit, hogy a pénzt ajándékba kapod. Igen, adómentes, hogy illetékmentes-e, azt most nem tudom. Anno, nekem a bátyám adott ajándékba pénzt, az illetékmentes volt, mert testvérek között. A pénzt meg észszerűbben is felhasználhatnád (ha nem provokatív jellegű a kérdés).
ápr. 20. 07:46
 2/30 A kérdező kommentje:

Én eleg jó felhasználásnak tartom.

De nem ez a lényeg, hanem az hogy szinte biztos vagyok benne hogy ebből lesz NAV ellenőrzés. Oke hogy le lehet papírozni de minek kell szerepelni a papíron ahhoz hogy a NAV elfogadja? Mert ez itt a kérdés. Nem értem az egész folyamatot. Vettem már autót használtan és nem érzem hogy az adásvételi szerződést megírhattam volna az eladó nélkül is és megvehettem volna a kocsiját. De ott jóval kevesebb pénzről volt szó és nem volt félő hogy lesz később bírság eselfogatták úgy ahogy mások mondták. De ez itt már nehezebb ügy.

ápr. 20. 07:52
 3/30 anonim ***** válasza:
96%
Minek kell minden nap ilyen kamu mesékkel provokálni a népet?
ápr. 20. 08:11
 4/30 anonim ***** válasza:
78%

Személyes adatok (aki adja, aki kapja), hivatkozás az szja törvényre (7. Egyéb indokkal adómentes: 7.2. * a magánszemély részére más magánszemély(ek) által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni érték; nem alkalmazható e rendelkezés, ha a juttatás (a fizetés) a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik;)

Az illeték részét most nem keresem elő. De ekkora összegnél érdemes lehet egy adótanácsadót felkeresni. Nem kell neki megmondani, mekkora összegről van valóban szó, max annyit, hogy egyik rokon pénzt szeretne neked adni, hogyan papírozzátok le.

ápr. 20. 08:24
 5/30 anonim ***** válasza:
60%

Majd az adobevallasodba írd bele, hogy ajándék.

Írtok róla egy ajándékozási szerződést és kész.

Adómentes lesz.

Az autóvasarlas meg a lőtéri kutyát sem érdekli.

Nem olyan nagy pénz ez, hogy a NAV ezzel nyektessen téged.

ápr. 20. 08:25
 6/30 A kérdező kommentje:

Az a bajom hogy oké hogy nem ilyen nagy pénz de ha mégis nyaggatna az azért lenne jo fogalmam sincs mennyi bírság járna ezért ha nem tudnám igazolni úgy tudom hogy az elmaraszti adó + 50 százaléka vagyis kb ~8 millió...

Azért ezt nem szeretném kifizetni csak azért mert nem stimmel egy papír formátuma...

ápr. 20. 08:31
 7/30 anonim ***** válasza:
78%
Nincsen rá NAV sablon, de az interneten biztosan találni egyet.
ápr. 20. 08:32
 8/30 A kérdező kommentje:

Az nem stimmel hogyha ez ilyen egyszerű volna akkor nem volna adó csalás hanem mindenki csak írta egy ilyen papírt.

Ebből gondolom hogy itt sokkal bonyolultabb megoldás kell.

ápr. 20. 08:35
 9/30 anonim ***** válasza:
78%
Ezért keress fel egy adótanácsadót/könyvelőt. Elkér érte max egy tízest v. talán kicsit többet. Ráadásul a komolyabbaknak van felelősségbiztosításuk is. Szerintem ennyit megér.
ápr. 20. 09:13
 10/30 A kérdező kommentje:

Persze hogy megér de attól még érdekelne.

nem akarom magam teljesen rábízni egy ismeretterre.

ápr. 20. 09:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!