Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Az kiábrándító ha egy 26 éves...

Az kiábrándító ha egy 26 éves férfi nem tudja hogy mi a különbség az építmény és a kommunális adó között?

Figyelt kérdés
Vettem egy panellakást. Azt tudom hogy az ingatlan után terhel valami adó az önkormányzat felé csak nem tudom melyik. Lehetséges hogy mindkettő? Mi a különbség?

febr. 4. 15:02
 1/10 anonim ***** válasza:
63%

Én a panellakásom után sem építmény- sem kommunális adót nem fizettem soha.

Ha lesz fizetési kötelezettséged, fognak értesíteni.

febr. 4. 15:09
 2/10 anonim ***** válasza:
77%
Nálunk semmi ilyesmi nincs
febr. 4. 15:24
 3/10 anonim válasza:
60%
Vagyonszerzési illetéket kell fizetned a vásárlás után.
febr. 4. 16:46
 4/10 A kérdező kommentje:
Azt fizetem de a másik kettő nem kell?
febr. 4. 17:58
 5/10 anonim ***** válasza:

Bocsika, de ez két egyszerű szakkifejezés magyarul, ha pl. megnéznéd a jelentésüket valahol (wiki, szótár...pl.).

Mindkettőt fizeti minden ház / lakás tulajdonosa. A kommunális a szemétdíj, az építményadó az, amit a neve jelent.

Az építményadót az önkormányzat szedi, a kommunálist meg a szemétgyűjtő cég.

Ha panelt vettél, akkor az valami társasház lehet, így esetleg mindkettő adó benne lesz a közös költségben, akkor nem kell külön fizetned.

(Ha mégsem közösen szedik be, akkor majd kapsz csekket vagy felszólítást, hogy fizess.)

febr. 4. 19:09
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

"Azt tudom hogy az ingatlan után terhel valami adó az önkormányzat felé csak nem tudom melyik"

Önkormányzat honlapjáról tájékozódhatsz, hogy milyen helyi adók vannak nálatok. Ott le van írva, hogy melyik adófajtát mi után, mi alapján vetik ki.

Kommunális adót és ingatlan adót egyszerre szerintem nem vetnek ki. Vagy egyiket, vagy másikat, mivel a kivetés alapja mindkét esetben maga az ingatlan megléte.

febr. 5. 04:15
 7/10 anonim ***** válasza:

6. -nak: Ez NEM ÍGY van.

Két teljesen különböző dologról van szó. Mi pl. mindkettőt fizetjük (de nem társas panel - tehát nem ugyanaz a helyzet).

Az ingatlanadó az önkormányzaté (olyan is létezik, hogy bizonyos esetekben, mérettől függően vagy szociális alapon nulla).

A kommunális adó a szemét és hasonlók. Ezt soha nem engedik el.

febr. 5. 09:42
 8/10 anonim ***** válasza:
5. vagyok: elnézést, a kommunális adót nem a szemétgyűjtő cég, hanem szintén az önkormányzat szedi be (célja a település rendben tartása, takarítása, szemétmentesítés).
febr. 5. 09:49
 9/10 anonim ***** válasza:

"Két teljesen különböző dologról van szó."

Igen, tudom, azért is írtam, hogy szerintem a kettőt egyszerre nem vetik ki.

"Mi pl. mindkettőt fizetjük "

Megkérdezhetem, hogy melyik önkormányzat az, amelyik egyszerre mindkettőt kiveti függetlenül attól, hogy "nem ugyanaz"?

febr. 6. 17:42
 10/10 anonim ***** válasza:

Ahogy a #6-os írja.

Önkormányzatonként változik, hogy mit kell fizetni. Építményadónak szinte mindig alanya a tulajdonos, de általában kedvezmény (adómentesség) jár, ha életvitelszerűen benne lakik vagy ő, vagy a családtagja az ingatlanban. Több önkormányzatnál akkor sem kell fizetni, ha nem laksz benne, de magánszemély a tulaj.

Viszont a legtöbb helyen fizetni kell, ha kereső tevékenységre használod (jellemzően kiadod).

A kommunális adó nem egyenlő a "kukapénzzel". Legtöbb önkorinál már nincs, de van ahol mégis. Az is igaz, hogy általában együtt a kettő nem játszik!

Aki azt írja, hogy benne vannak ezek a közös ktg-ben, az teljes badarság! Ezeknek az alanya mindig a tulajdonos. Tehát ha önálló helyrajzi számos ingatlant vettél, akkor te magad! Köze nincs hozzá a társasháznak. Max a közös tulajdonú helységek után fizetendőhöz,.... ha kell utána fizetni.

Én is azt javaslom, keress egy telefonszámot a neten az adott önkori adóosztályához, és hívd fel őket. Ott nagyon nem vadállatok ülnek. Általában egy kedves hölggyel szoktam beszélni, aki készséggel felvilágosít.

Esetleg itt:

[link]

kikeresed az adott önkormányzatot, és próbálsz keresni helyi adó, építményadó, kommunális adó kifejezésekre.

febr. 7. 09:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!