Részvény vásárlás Euróban?
Szóval annak érdekében, hogy megspóroljam az FX díjat (valutaválltás díja) a brókercégnél ezért átcálltanán Revoluton az összeget euróba és azt tölteném fel a számlámra és euróval vásárolnék euró alapú részvényt.
Ha euróban veszem meg, és adom is el akkor az adóbevvalásban ez hogy néz ki? Minden egyes tranzakció napján felírom az az euró árfolyamot, és azzal átváltom a forintra?
Hogy néz ez ki pontosan?
Magyar adóalanyként a profitot forintban kell beírnod az adóbevallásodba.
Az MNB oldalán minden nap megtalálod a hivatalos árfolyamokat, azok alapján kell a vétel és az eladás napján a tranzakcióidat forintosítani.
Ha euró a brókerszámlád bázisdevizája, akkor az euróárfolyamot kell nézned, ha USD a bázisdevizád, akkor természetesen a dollárárfolyamot.
1: elvileg a revolut középárfolyamon vált, díjak nélkül (havi 350000Ft-ig)
2: tehát én szépen árfolyam alapján felírom, hogy hány forint és a forintosított összeget írom be, az euróban (/egyébb más pénznemben) szereplő összeget nem kell feltüntetni?
Úgy tudom én is ahogy a 2. válaszadó írta, kiegészítve az alábbiakkal.
"...A magánszemély azonban választhatja, hogy a külföldi pénznemben megszerzett bevételének forintra átszámításához a bevétel megszerzésének napját megelőző hónap 15-én érvényes MNB árfolyamot alkalmazza."
( [link]
Ha az FX díjat akarod megspórolni, akkor keress olyan szolgáltatót ahol euróban/dollárban is vezetheted az értékpapírokhoz kapcsolódó ügyfélszámládat. (Az adót ettől függetlenül forintra kell átszámolnod.)
Ha az adót is szeretnéd megspórolni, akkor olyan szolgáltatót keress, amelyiknél az előbbi feltételeknek megfelelő TBSZ is elérhető. (Feltéve persze ha 3-5 évig nem akarod kivenni a pénzt.)
A Revolut nem középárfolyamon vált, hanem a saját árfolyamán, amire az ingyenes csomagban nem számol fel plusz költséget havi 350 ezer forintig.
Ebben a pillanatban például egy euróért 407.29 forintot ad a Revolut és nekem 414.6 forintot kell fizetnem egy euróért Revoluton. A Google szerint a középárfolyam épp 410.86 forint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!