Elfelejtettem menni jelentkezni álláskeresőire, most pedig fizetnem kell TB után?
Pályakezdő vagyok, aki nem talál munkát.
Voltam jelentkezni a munkaügyi hivatalba, hogy fizetve legyen a TB-m.
De, elfelejtettem elmenni. 3 havonta kell jelentkezni és teljesen kiment a fejemből.
Pár napja kaptam egy papírt, ahol az áll, hogy 09.14-i dátumtól számolva fizetnem kell az adót, ami napi 380Ft. ~30ezer forintot kellene befizetnem.
De, jött még egy papír magától a munkaügyi hivataltól, hogy 11.28-i dátummal szüntették meg az álláskeresői viszonyomat.
Amit nem értek, hogy akkor miért 09.14-től számolt fel a NAV adót?
Szerintem regisztrált álláskeresőként nem fizetik helyetted a járulékot. Akkor nem kell fizetned, ha amúgy álláskeresési járadékot is kapsz.
Viszont a 09.14-es dátum nem tudom hogy jöhet ki. Dolgoztál valahol valamit nyáron?
Semmit.
Május óta nem találtam munkát.
Elmentem jelentkezni májusban, majd rá augusztus végén ismét (3 hónap), majd most kellett volna újra november végén.
Eddig nem volt probléma, nem jött soha NAV-tól papír, nem értem miért szeptember 14-től számláznak, amikor a munkaügyis papíron ott van feketén fehéren, hogy november 28.-tól szüntették meg az álláskeresőimet.
Attól, hogy álláskereső vagy (akár regisztrált,akár nem), de nem folyósítanak részedre álláskeresési járadékot, még fizetned kell magad után az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
Akkor nem kellene, ha ellátást is folyósítanának részedre.
Mikor végeztél a sulival? Középiskola, vagy felsőbbfokú suli volt?
Ha válaszolsz, akkor tudunk érdemben segíteni.
2022ben érettségiztem, 2023ban technikum.
Dolgoztam 4 hónapig 2024 februártól 2024 júniusig.
Júniusban voltam jelentkezni álláskeresőire, augusztusban is. Ott akkor miért nem kellett tb-t fizetnem?
Szerintem most találtak meg a rendszerben, mint potyautas, azért most írják elő a járulékokat.
Ha 2024. júniusig 4 hónapot dolgoztál, akkor utána még van 45 passzív napod, így én sem értem, hogy hogyan jött ki szeptember 14.
Július 31 nap, augusztus 14-nek kellett volna kijönnie, ha legalább június 31-ig dolgoztál. Szerintem inkább ne reklamálj...
Nem értitek..
Munkaügyi hivatalban, ha be vagy jelentve, fizetik a TB járulékot.
Nem fizetnek semmit.
Inkább te nem érted...
Biztosítottnak számítasz akkor, ha álláskeresési járadékot folyósítanak részedre. A biztosítottnak nem kell külön fizetnie járulékot, mégis ingyen ellátják az orvosok.
Ha nem folyósítanak járadékot, csak regisztrált álláskeresőként tartanak nyilván, akkor kell fizetned magad után eü. szolg. járulékot.
Abban az esetben, ha kérvényezed a rászorultságod megállapítását a kormányhivatalban, és azt valóban megállapítják, akkor ONNANTÓL mentesítenek a fenti járulék fizetése alól, maximum 1 évig. Az előtte felhalmozott tartozás nem tűnik el, azt valamilyen módon rendezned kell.
Akkor, ha a fenti járulékban 6 havi összegnek megfelelő hátralékot halmozol fel, érvényteleníteni fogja a NEAK a TAJ-számodat (piros TAJ-szám) és ingyenes orvosi ellátásra nem leszel jogosult, fizetned kell majd érte.
Próbáld már fejben összerakni, amit leírtam! Köszi!
Akkor leírom én is mégegyszer:
Eddig nem volt probléma ezzel, tehát eddig is álláskeresési járadékot folyósítottak a részemre.
Nem "még egyszer" írtad le! Mert nem írtad le egyértelműen, hogy kaptál ellátást is. Csak azt írtad, hogy "jelentkeztél a munkaügyi hivatalba". Az nem jelenti azt automatikusan, hogy ellátásra is jogot szereztél általa.
Meddig kaptál álláskeresési járadékot? Nehogy azt írd le, hogy mikor utaltak utoljára, hanem a munkaügyi hivatal által adott határozat alapján meddig folyósítottak részedre járadékot. És mikortól? Pontos dátum kell.
Ugyanis a járadék megszűnését követően maximum 45 napig nem kell még fizetned járulékot, ha egyébként legalább 45 napig folyósítottak is részedre járadékot.
A fentiek fényében számolgathatsz. Valószínűleg nem tévedett a NEAK, amikortól meghatározta a járulékfizetési kötelezettséged kezdő dátumát, amit a NAV tart nyilván, mint adótartozás és hajt be, ha önként nem fizeted meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!