Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Nav adóvégrehajtásnál becsérté...

Nav adóvégrehajtásnál becsérték közlése ellen e-papíron is lehet végrehajtási kifogást benyújtani?

Figyelt kérdés

Szünetelés alatt álló egyéni vállalkozó vagyok, becsérték elleni végrehajtási kifogást, e-papír rendszerben, jogorvoslat címszó alatt be tudok adni érvényesen, vagy az ÁNYK nyomtatványkitöltőn van erre külön platform?

Emellett az lenne még a kérdésem, hogy a szünetelés felold e az elektronikus kapcsolattartási kötelezettség alól, azaz papír alapon is adhatok e be végrehajtási kifogást?

#szünetelés #e-papír #NAV adóbehajtás
dec. 5. 07:47
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:

A végrehajtási kifogásra nincs kötelező formanyomtatvány. Szabadon gépelhető a szövegezése. ePapíron is benyújtható.

Ha szünetel a vállalkozásod, akkor nem vagy elektronikus kapcsolattartásra kötelezett a NAV-val, tehát akár papír alapon is továbbíthatod a végrehajtási kifogásod a NAV-hoz.

Ki nyújthatja be a végrehajtási kifogást?

Benyújthatja az adós, a behajtást kérő, a behajtást kérő hatóság, illetve az, akinek a végrehajtás jogát vagy jogos érdekét sérti a végrehajtó intézkedése.

Milyen határidőben és hol lehet előterjeszteni a kifogást?

A sérelmezett intézkedés vagy annak elmaradásának tudomásra jutásától számított 15 napon belül nyújtható be. A kifogást – az igazolási kérelem egyidejű előterjesztésével – a tudomásra jutástól számított 15 napon túl is be lehet nyújtani, ha a jogosult a kifogás előterjesztésében akadályoztatva volt és ezt a tényt a végrehajtási kifogással egyidejűleg benyújtott igazolási kérelmében igazolja. A végrehajtási kifogást a sérelmezett intézkedés vagy annak elmaradásától számított legfeljebb 6 hónapon belül lehet előterjeszteni. A végrehajtási kifogás a végrehajtást foganatosító NAV-igazgatóságnál terjeszthető elő.

A végrehajtási kifogásban MEG KELL JELÖLNI a sérelmezett intézkedést és azt, hogy a kifogást előterjesztő az intézkedés megsemmisítését vagy megváltoztatását milyen okból kéri. Az elkésett, a nem a jogosulttól származó, valamint az intézkedés megsemmisítésének vagy megváltoztatásának okát nem tartalmazó végrehajtási kifogást a NAV visszautasítja.

dec. 6. 04:21
 2/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a részletes választ.

Még pár apróbb kérdésem lenne:

Ugye a becsérték közlésének a tárhelyre érkezett letöltésétől, azaz a kézbesítésétől van 15 nap beadni a végrehajtási kifogást.

1.) A 15 napot úgy számolom, hogy a letöltést követő nap számír első napnak, azaz egy dec. 1.-én átvett értesítésnél dec. 2.-tól kezdődik a 15 nap, azaz legkésőbb dec. 16.-ig lehet beadni a kifogást?

2.) A becsértéket közlő dokumentumon nem szerepel, hogy határozat vagy egyéb okirat e, a kifogást elég e úgy beadnom, hogy a kifogásban a becsértéket közlő dokumentumra hivatkozom, vagy nevezhetem határozatnak, illetve becsértéket közlő intézkedésnek is, ami ellen megy a kifogás?

dec. 6. 05:49
 3/24 anonim ***** válasza:

1.) Úgy van.

2.) ... az X. Y. napon kelt ........ számú becsértékközléssel szemben élek (végrehajtási)kifogással...

dec. 7. 16:59
 4/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. A kifogás okának elég lesz megjelölni, hogy a 2023-as KSH adatok az adott régióra vonatkozóan jóval magasabb árakat mutatnak és erre alapozva kérem a becsérték megváltoztatását?
dec. 8. 04:31
 5/24 anonim ***** válasza:

Bármire hivatkozhatsz.

Azt viszont tudnod kell, hogy ilyenkor szakértőt kérnek fel, aki felbecsüli az ingatlan értékét. A szakértő munkadíját neked kell megelőlegezned. Ha nem előlegezed meg, akkor itt meg is állt az ügyed.

A végrehajtási kifogásnak is van illetéke a szakértő munkadíján felül.

A becsértéket egyébként nem úgy adja meg a végrehajtó, hogy a hasára üt. Előtte be kell kérnie az önkormányzattól egy adó- és értékbizonyítványt. Ez által megkapja az ingatlan fontosabb paramétereit és egy aktuális, helyben szokásos piaci értéket arra az ingatlanra vonatkozóan (területi fekvés stb.).

Ennek tudatában kimegy, megtekinti az ingatlant, és úgy dönt. Az esetek 90 %-ában az önkormányzat által meghatározott "piaci" értéket elfogadják.

Az adó- és értékbizonyítványnak 6 hónapon belülinek kell lennie, csak akkor közölhető becsérték.

dec. 8. 08:49
 6/24 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm. Ezzel kapcsolatban a becsértéket közlő dokumentumban ezt írják még: Teját ez alapján kifejezetten kérni kell a szakértő bevonását:

"Felhívom figyelmét, hogy amennyiben a kifogásában nem kéri szakérto kirendelését, a becsértéket a

NAV Fellebbviteli Igazgatósága állapítja meg. Tájékoztatom, hogy amennyiben a végrehajtási

kifogásában kéri a szakérto kirendelését, de a szakérto díját nem helyezi letétbe, úgy a végrehajtási

kifogás elbírálása során a NAV Fellebbviteli Igazgatósága csak a mérlegelése alapján szükségesnek

ítélt esetben állapítja meg az ingatlan becsértékét szakérto igénybevételével."

dec. 9. 05:10
 7/24 A kérdező kommentje:

Mielőtt véglegesítem a beadványt a tervezetet bemásolom ide hamarosan.

Ha ez lemegy, akkor még pár kérdésem lenne az ügyben, mert szeretnék egy késedelmi pótlék mérséklési kérelmet, illetve egy részletfizetési beadványt vagy egy végrehajtás felfüggesztési kérelmet beadni.

A fő problémát az okozta, hogy egy kézsérülés miatt, illetve a megbízások csúszása miatt a 2023-as évben bevétel nélkül maradtam, nem tudtam fizetni a járulékokat, ezt követően 2024-ben már lett megbízás, el is kezdtem dolgozni, a munka félbeszakadt, nem számolták el, a mai napig nem fizettek ki, a NAV-os automatikus részletet sem tudtam ezért 2 hónapnál tovább fizetni, mire új munkát kaptam, addigra felmondta a NAV a részletet és tevaly nyár körül elkezdték ezt a behajtási hercehurcát. A részletfizetési kérelmemet elutasították, arra hivatkozva, hogy nem ÁTMENETI jellegű a fizetési probléma. Jelen állás szerint az egyetlen reális esély a behajtás leállítéséra, ha 1 millió alá viszem a tartozást és utána megkérem az automatikus részletet, erre kb. február közepéig tudok sort keríteni, de addig is próbálokozom a kérelmekkel.

Nagyon alaposan átolvastam a vonatkozó útmuatókat, jogszabályi helyeket, de azzal nem tudok mit kezdeni, hogy nem átmeneti jellegűnek nyilvánították a fizetési problémámat, hiába csatoltam be élő vállalkozási szerződést, megoldási terveket.

Pár öteletet szeretnék kérni, hogy egy másfél éves adótartozás esetén van e esély, hogy valahogy elhigyjék, hogy belátható időn belül ki tudom rendezni a tartozást. Az összes eddigi próbálkozásra úgy tekintenek, mintha egy visszaeső bűnöző lennék, aki csak el akarja odázni az adófizetést és a végrehajtást, hiába csatoltam hiteles dokumentumokat, hogy mi miatt alakult ki a helyzet és valószínűsíteni tudom a hátralék rendezését.

dec. 9. 05:35
 8/24 A kérdező kommentje:
jav: elhiggyék
dec. 9. 05:39
 9/24 anonim ***** válasza:

Fontos kérdés:

Mekkora tulajdonrészed van az ingatlanban? Milyen ingatlanról beszélünk? Lakó? Termőföld? Zártkert, stb.?

Ha lakóingatlan, akkor a lakhatásodat szolgálja a szóban forgó ingatlan?

Az ingatlanra jegyzett terhek között van bármilyen haszonélvezeti jog?

dec. 10. 04:16
 10/24 A kérdező kommentje:

Az ingtalan egy 1/1-es tulajdoni hányadú szántó, amely tehermentes. Mivel az aranykalászos gazda képzést is megcsináltam megvan a földműves igazolványom is, ha lejár a haszonbélet magam is dolgoznék a földdel, tehát nagy érvágás lenne a licit.

Nagyon igazságtalannak tartom, hogy hiába tudom igazolni a méltányolható okokat, amelyek az adóhátralék kialakulását okozták, a NAV eléggé önkényesen minősíti a fizetési nehézséhet nem átementinek, így egy nagyon szűk réteg tud csak élni a törvény biztosítta fizetési kedvezményekkel 1 millió feletti tartozásnál.

dec. 10. 06:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!