Bruttó 15000 Ft napi EFO-s bérnek mennyi a nettója?
"mivel a mentesitett keretösszeget meghaladja- kell szja-t fizetned."
Nem biztos, hogy kell, ezt így kategórikusan kijelenteni kicsit elhamarkodott volt.
A mentesített keretösszeget éves szinten kell nézni. Nem tudjuk, hogy a kérdező hány napot fog így dolgozni még, vagy mennyit dolgozott eddig, és azt sem tudjuk, hogy középfokú végzettség kell a végzett munkához vagy sem.
Egyébként minimálbér esetén is napi 15.951 forint a mentesített összeg. Tehát még alatta van...
Köszönöm a válaszokat!
3!
70 napom volt eddig bruttó 1650 Ft órabérrel.
Most egy másik cégnél 15ezer forint/nap.
Most akkor átléptem vagy nem?
"70 napom volt eddig bruttó 1650 Ft órabérrel."
Órabérrel semmire nem megyek számítás szempontjából. Továbbá még az év sem telt el, tehát bármerre változhat a végeredmény addig, ami attól függ, hogy hány napot fogsz még dolgozni milyen "munkakörben" és milyen bért kapsz rá.
A munkavállaló csak akkor fizet SZJA-t, és bevallást is csak akkor kell benyújtania, ha az EFO-ból származó bevétele meghaladja az úgynevezett mentesített keretösszeget, vagyis:
- az egyszerűsített foglalkoztatásban töltött napok számának
- és az év első napján hatályos napi minimálbér vagy garantált bérminimum 130 százalékának szorzatát.
A személyi jövedelemadót a keretösszeg feletti rész után kell megfizetni.
Ha munkavállalónak SZJA-bevallást kell benyújtania, akkor abban jövedelemként a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell csak figyelembe vennie.
Idén a mentesített összeg naponta 15.951 forint, ha nem kell a végzett munkához legalább középfokú végzettség. Ha kell, akkor a mentesített összeg naponta 19.487 forint.
Példa:
Kaptam egész évben 260 ezer forintot középfokú végzettséget igénylő munkakörben (teljesen mindegy, hogy milyen elosztásban). Így 13 napot dolgoztam összesen egész évben.
A mentesített keretösszeg 13 nap x 19.487 forint = 253.331 forint. Ezt túlléptem 6.669 forinttal. Tehát ezt az összeget be kell vallanom, és megfizetnem utána a 15 % SZJA-t -> 6.669 x 15 % = 1.000 forint.
Fentieket kívül dolgoztam egész évben 32 napot olyan munkakörben, ahova nem kell legalább középfokú végzettség. Ebből szereztem 482 ezer forintot (teljesen mindegy, hogy milyen elosztásban).
Mentesített keretösszeg 32 nap x 15.951 forint = 510.432 Ft.
A kapott 482 ezer forintom nem haladja meg az 510.432 forintot, így ezen a részen nincs mit bevallanom.
Remélem, érthető voltam...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!