Befizethetem előre az szja-t amit még nem vallottam be?
Eladtuk a lakásunkat haszonnal, de a végleges szerződést majd csak januárban írjuk alá.
Mivel akkor lesz 3. éve, hogy vettük még sok szja marad fenn rajta (kb 1 millió ft) amit majd csak 2026 májusában kell bevallani.
Én viszont nem szeretném sehol rakosgatni/tárolgatni azt az összeget a bevallásog mert ki tudja mi lesz még addig, miért nyúlunk hozzá sos vagy akármi, jobb az ha rendezve van.
Viszont ha gyakorlatilag közel másfél évvel előbb befizetem a NAV SZJA számlájára, nem fognak folyamatosan zaklatni a túlfizetéssel és hogy vegyem ki?
Non plus ultra: a férjem bár gyógyulófélben lévő szerencsejáték függő, mindketten tudjuk, hogy annak az összegnek nem szabad hozzáférhetőn lógni a levegőben.
Befizetheted, de a nav fog időközönként értesítgetni, hogy túlfizetésed van.
Nyilván megteheted, hogy másfél évig parkoltasd a navnál a pénzed, de ennél még az is jobb kb, ha veszel a kincstárnál dkj-ket. Azt sem tudja a férjed eljátszani és még valami aprót fial is.
Akkor fizeted be, amikor akarod. A NAV viszont fog időközönként egyenlegről értesítést küldeni, ebben az esetben túlfizetésről.
A túlfizetést is "elévültetik" egy idő után, ami annyit jelent, hogy 5 éven túl elveszted a túlfizetés visszaigényléséhez való jogod. Erről ne feledkezz meg, mert a NAV automatikusan törli azt. Nem fogják visszaírni!
Ha 2026. májusában kell bevallani, akkor az még simán belefér az időbe, hogy az adószámlán parkoltasd a befizetést úgy, hogy ne vesszen az el!
Befizetheted hamarabb, csak értelme nincs, mert még egy DKJ is hoz mosanában 5-6%-ot, azaz 2026 májusig az az 1 millió legalább 100 ezret fialna.
Ha olyan államkincstári számlára teszed, amihez a férjednek nincs hozzáférése, akkor nem lesz elköltve sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!