Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Eladtam a részvényeimet. A...

Eladtam a részvényeimet. A nyereség utáni adót meddig kell befizetni?

Figyelt kérdés

Nem TBSZ-en keresztül ment a dolog, ezért az adófizetést nem úszom meg.

Azt tudom, hogy majd csak a 2024-es bevallásba kell belerakni, de mikor kell megfizetni? És hova kell utalni? NAV SZJA előleg számlájára?

2024. máj. 28. 15:32
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha idén adtad el, akkor vélhetően 2025. május 20 lesz a bevallási és befizetési határidő.

Beírod majd az adóbevallásod megfelelő sorába (nem forintban történő tranzakció esetén a jogszabály szerint forintosítva), s az adója hozzáadódik majd az szja-dhoz, s azzal együtt, összesítve befizeted.

2024. máj. 28. 16:18
 2/4 A kérdező kommentje:
Értem, köszi! Na és ha EUR-ban nyilvántartott részvényeimet a HUF-os számlámra utalták és a bank váltotta át automatikusan forintra, akkor is át kell számolni a meghatározott árfolyamon?
2024. máj. 28. 21:15
 3/4 anonim ***** válasza:

Amennyiben euróban volt meghatározva a részvény ára vásárláskor is és eladáskor is, akkor a vásárlás napján is, és az eladás napján is forintosítani kell a tranzakciót az aktuális, aznapi MNB-euróárfolyamon, s a kettő különbsége a profit vagy épp a veszteség.

Az, hogy ha bankod milyen átváltási tranzakciókat folytatott, az lényegtelen ebből a szempontból.

Ám ha biztosra akarsz menni, akkor egyeztess a könyvelőddel!

2024. máj. 28. 22:25
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi, teljesen logikus ahogy te írod!
2024. máj. 30. 09:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!