Tőzsdei ügyletek adózásánál hogyan számoljak az alábbi esetben?
Az értékpapírszámla dollárban van vezetve, azaz a vételek és az eladások is dollárban kerülnek elszámolásra. Ha a nyereséges és a veszteséges ügyleteket összesítem az adóévre vonatkozóan, akkor dollárban számolva nyereséget értem el. Ha az eladáskori USD/HUF árfolyamon számolok akkor is nyereséges az év. Ha a vételi árat is átszámolom forintra az akkori árfolyamon, akkor viszont veszteséges. A valóságban átváltás nem történt egyszer sem, minden mindig maradt dollárban.
Helyes az elgondolásom, hogy ezek alapján veszteséget kell kimutatnom?
Tehát attól függetlenül, hogy szigorúan dollárban számolva bőven nyereséges az adóév és átváltás nem történt, a fentiek szerint veszteséges.
Ez nyilván azért van így mert akkor is vásároltam részvényt, mikor a forint rekord gyenge volt a dollárhoz képest. Az más kérdés, hogy a dollárt nem akkor vettem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!