Utólag visszakérhetik a pénzt?
Sziasztok! 1 hónapja voltam bent személyesen a NAV-nál adóvisszatérítés ügyben. Kiszámoltam egy összeget, az ügyintézőnek is annyi körül jött ki. Viszont a rendszerbe beírva az adataim, jóval nagyobb összeg jött ki(kb 15x annyi). 3 ügyfélszolgálatos is átnézte, hogy nincs-e elírás. Aláírtam az elfogadó határozatot is. Kicsit sokkos állapotba kerültem, így ott leblokkoltam. Eddig úgy voltam vele, úgyse utalnak ki annyit, mert lehetetlen, hogy ilyen szerencsém legyen, de ma megérkezett a számlámra.
A kérdésem az lenne, hogy utólag visszaigényelhetik, ha rájönnek, hogy valami rendszerhiba miatt számolták el? Megbüntetni gondolom nem fognak, mivel minden papírom normálisan leadtam. Még annyi, hogy egyszerű alkalmazott vagyok egy cégnél, nem pedig vállalkozó.
Ha tud valaki segíteni, annak előre is köszönöm!
Akkor csak annyi a dolgod, hogy ezt utólag is tudd írásos bizonyítékokkal igazolni.
Emailek, papírok, bármi.
Továbbra is biztos vagyok benne hogy elrontották és hibás a bevallásod.
De nekem is kellett az eSZJA által hibásan számolt adóvisszatérítés miatt hónapokig leveleznem velük és megértem, ha valaki nem akarja ezt végigcsinálni, főleg, ha nem a kárára tévednek.
Ettől még én írnék nekik még egyszer is.
És még valami: az adóbevallásod tartalmáért törvény szerint te vagy a felelős, akkor is, ha a NAV töltötte ki.
Ha kapsz egy utólagos ellenőrzést, mindenképp vissza kell adnod a pénzt, csak a kamatok és a büntetés elengedését kérheted méltányossági alapon, tekintettel a körülményekre és a jóhiszemű eljárásodra.
Én csinálnék egy önellenőrzést. Ne a NAV-hoz menj, hanem egy hozzáértőt kérdezz meg, aki nem feltétlenül a NAV-tervezetbe nyúlkál bele, hanem készít egy attól teljesen független bevallást (önellenőrzést).
Én soha nem a NAV tervezetbe nyúlok bele. Az csak egy támpont. ÁNYK-n keresztül töltöm ki a bevallásokat. Ott én mondom meg, hogy hova mi kerül, a rendszer nem írhatja felül azt, amit én "jobban tudok".
Nem akarom a NAV-osokat bántani, de az ügyfélszolgálaton sem mindenki látja át ezeket a bevallási rendszereket, nem is biztos, hogy ért hozzá. Nem hiszem, hogy minden évben csinálnak több 100 bevallást fejenként.
Én 35 éve gyártom őket...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!