Van valami dolgom a NAV által készített adóbevallás tervezettel, el kell-e fogadni vagy ha nem csinálok semmit automatikusan beadásra kerül a határidő után?
Tavaly volt bevételem az első félévben egyéni vállalkozásból amit utána külföldre költözés miatt szüneteltettem. Amíg a vállakozás működött addig minden bevallást a könyvelő intézett rendesen. Szüneteltetés után meg már nem volt vele ilyen papírmunka.
A tavalyi évről a beszolgáltatto adatok alapján a NAV készített egy éves bevallás tervezetet az ügyfélkapun. A kérdésem az, hogy ezzel mit kell csinálnom, kell-e kitöltenem 2023-as évre évi adóbevallást, vagy el kell-e fogadni, vagy ha nem csinálok semmit akkor ez automatikusan beadásra kerül?
"Az egyéni vállalkozós bevételed/jövedelmed nincs benne a tervezetben, úgyhogy mindenképpen ki kell egészítened és el kell fogadnod."
Ha az nincs benne akkor mi van benne? Más jövedelmem nem volt és a bevallásban szerepel jövedelem.
Más bérjellegű jövedelem pl. álláskeresési járadék is szerepelhet benne, vagy akár pár ezer forintos osztalék részvény hozamok után.
Attól függ meliyk soron van kimutatva az összeg.
Megnéztem újra és rosszul emlékeztem, jövedelem nincs benne, csak megállapított és levont járulékok (az egyenleg 0).
Ezt sem egészen értem, hogy a járulékot akkor miből vonták és milyen befizetéssel lett teljesítve ha a vállalkozás adatai nem szerepelnek benne, mert jövedelmem/befizetésem is csak a vállalkozáson kereszül volt.
Attól még lehet 0 a jövedelem, adó-és járulékfizetési kötelezettség mellett is.
Az adómentes jövedelmi részt pl egy átalányadózó esetében ki se kell mutatni, de főállásban ugyanúgy megfizeted a járulékokat utána.
Viszont ezt biztos nem tartlmazza a tervezet sem. Maximum az évközben levt, befizetett adókat látja hozzá. A bevételi és eredmény oldalt, ha volt vállakozással fedett időszakod, annak az adatait eredményeit neked kell beírni külön hozzá.
Szálláshely szolgáltatás ugyanez. Bevételed lehet x millió is havonta, kevés ráfordítás mellett, de csak a fix összegű átalányadót , a 38.400/szobát fizeted meg adóban utána SZJA-ba és a jövedelmed attól még 0-án fog állni uyganúgy, mert nem kell kimutatni jövedelemben az eredményt.
Akkor az elég, ha beírom azokat az adatokat amikkel a könyvelőm zárt júniusban? Ezek megvannak összesítve, mennyi a jövedelem, befizetett adó stb.
Plusz a külföldön adózott jövedelmet kell még beírni ahogy látom, azt írja a kitötő oldal hogy tájékoztató jelleggel, és csak akkor ha más okból is be kell adni a bevallást (magyarul a 2023-as évre).
Kettős adóztatást elkerülő,az igen csak akor kell tájékoztató jelleggel, kb hogy nem a semmiből finanszírozod magad, ha van más bevallani való itthonról is. Ha csak az van egész évben és itthonról semmi, akkor itthon le se kel adni róla külön szjat.
Igen, amit a könyvelőd adott az alapján kitölthető a vállalkozásodra vonatkozó rész is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!