Befektetési jegyek utáni hozamot nekem kell jelezni a navnak?
Ha egyáltalán kell. Az előzetes adóbevallásomban, amit a nav csinált, csak a fizetésem szerepel. De volt némi bevételem befektetési jegyekből is. Gondoltam ezt a bank automatikusan jelenti. Nekem kéne bemenni a navhoz jelezni, mondjuk egy a banktól kapott kimutatással?
Másik kérdésem, hogy a 15% kamatadót azt mikor kell megfizetnem? Azt hittem azt minden évben vonják majd, de már letelt az egy év. Vagy csak egyszer kell, ha eladom a jegyeket? Ez esetben vallani róla is csak akkor kell?
Bocsi, ha hülyeséget kérdezek, de totál laikus vagyok a témában. Nyílván elmondták anno a bankban, de már egy éve volt és annyi információt rám zúdítottak, hogy már nem emlékszem mindenre. Persze bemehetnék újra megkérdezni, de itt biztos vannak hozzáértő emberek. Köszi!
Az adófizetési kötelezettség a befjegyeknél akkor keletkezik ha valamilyen kifizetés van, tehát
- osztalékfizetés
- visszaváltás/eladás
Ekkor a nyereséget 15% szja (kamatadó) + 13% szocho terheli.
(Ingatlanalap esetén nincs szocho)
Ha a befjegyet TBSZ-en belül vetted meg, akkor nem keletkezik adókötelezettség az eladásakor vagy osztalékfizetéskor a TBSZ keretein belül.
A bróker vagy bank kellett, hogy adjon valamilyen tájékoztatót év elején, amiben szerepelnek az előző évi hozamok és ha volt, a levont adó.
Ez megvan valahol?
#1 otp
#2 Köszönöm!
#3 Én ilyet nem kaptam.
Kérdező, nekem elég zűrös a kérdésed.
"Vagy csak egyszer kell, ha eladom a jegyeket? Ez esetben vallani róla is csak akkor kell?"
Amíg nem adod el a befektetési jegyeket, addig nincs tényleges hozamod. Ha megvetted a befektetési jegyet és megtartod, akkor csak elméleti hozamod van. Akkor realizálod a hozamot, amikor eladod a befektetési jegyet. Ekkor jutsz hozzá a hozamhoz és bevallanod, illetve adóznod is csak akkor kell utána, amikor a hozamot realizálod.
Ha nem adod el a befektetési jegyeidet, akkor a hozamod tovább változik. Ez alapján adózni sem tudsz utána, hiszen még nem végleges a hozamod. Amikor eladod, akkor realizálódik, akkor lesz konkrét értéke, hogy mennyi is a tényleges hozamod, ami alapján adóznod kell.
A kérdésed alapján nem egyértelmű, hogy esetleg azért nem kaptál semmilyen tájékoztatót a hozamodról, mert a befektetési jegyeid még meg vannak, vagyis nem realizáltad a hozamot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!