Vinted adózás hogy működik?
Olvastam, hogy 600e fölött adózni kell.
Azt lassan elérem.
Mi a teendő ilyenkor?
Nem kereskedelmi céllal csinálom, csak a család több cucca volt fent, és nagyobb értékűek.
"Olvastam, hogy 600e fölött adózni kell.
Azt lassan elérem.
Mi a teendő ilyenkor?"
Összeírod, hogy miket adtál el és mennyiért. Ha túllépi az évi 600 ezer forint bevételt az értékesítés, akkor számolsz:
Bevétel
- megszerzésre fordított kiadás -> amennyiért annak idején vetted, amit hitelt érdemlően tudni kell igazolni. Ha nem tudod igazolni, akkor a bevétel 25 %-a számít jövedelemnek, tehát 75 %-a költség.
= haszon, ami után az SZJA-t be kell vallani.
A bevallásban fel kell tüntetni mind a bevételt, mind az elszámolható költséget (számla alapján, vagy bevétel 75 %-a), valamint a kettő különbözeteként az adózatlan jövedelmet.
A jövedelem után kiszámolni a 15 % mértékű SZJA-t, abból levonni 30 ezer forintot, és a feletti részt megfizetni. A 30 ezer forintot az SZJA törvény szerint nem kell megfizetni. Bevallani viszont be kell.
A "nyilvántartást", és az alapját szolgáló iratokat/számlákat, ami alapján meghatároztad a bevételeket, a költséget és a jövedelmet az adó elévülésének idejéig megőrzöd, ha kérné egyszer a NAV, be tudd mutatni azt.
Erről lehet olvasni a szerződési feltételeknél?
Életemben előszőr ránéztem, de nem láttam ilyet 😀
Ferjed, anyukád vagy akiben megbízol nevére is tudszb Vinted fiókot csinálni és akkor nem kell ilyennel bajlódni.
Ebben az évben adtál el majdnem 600-ért vagy összesen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!