Saját magam fizettem a TB járulékom, ha elkezdek dolgozni ezt jelezni kell a NAV-nak?
Például:
- egyszerűsített foglalkoztatás
- megbízási jogviszony
- vállalkozási jogviszony
Ebből is láthatod, hogy nem csak munkaviszony létezik a világon. Munkaviszony minden esetben tb. törvény szerint biztosítottságot keletkeztet, így a béredből vonják a fenti közterhet kiváltó járulékot, azért nem kell magad után még külön fizetni. Csak más a neve.
Egyszerűsített foglalkoztatás nem keletkeztet biztosítottságot, tehát kell fizetned magad után járulékot. Pedig ez is munka.
Megbízási jogviszony akkor keletkeztet biztosítottságot, ha a megbízási díjad havi összege meghaladja a minimálbér 30 %-át. Akkor nem kell fizetned külön járulékot, meg biztosítottnak számítasz. Alatta nem számítasz annak.
Stb.
Ja értem. Köszi.
Rendes 8 órás bejelentett munkaviszonyra gondoltam.
Ha munkaviszony (mindegy a heti munkaidő), akkor biztosítottnak számítasz, így nem kell külön fizetned járulékot. A NAV fog írásban értesíteni, hogy X naptól (munkaviszony kezdő napja) megszűnt a járulékfizetési kötelezettséged. Onnantól kezdve nem íródik elő több járulék, amíg munkaviszonyban állsz. Kivétel, ha nem az MT-ben meghatározott okból (CSED, GYED, GYES, stb.) leszel fizetés nélküli szabadságon alatta, mert akkor azokra a napokra is kell fizetni eü. szolgáltatási járulékot, mint ahogy az igazolatlan távollétes napokra is.
Az utóbbit sokan nem tudják, mert a NAV eddig ezt nem volt képes követni, de már kialakították hozzá az informatikai rendszerüket.
Még arra lennék kíváncsi, hogy ha pl. április 2-án kezdek dolgozni, akkor még április elején ugye be kell fizetnem a csekket, mert az még márciusra szól?
A következőt ugye már nem.
De akkor mi van az egy kimaradt nappal, az április 1-gyel?
Arra az 1 napra jutó járulék összegét legkésőbb május 12-ig kell befizetned késedelmi pótlék mentesen. Mivel az idén ez a nap vasárnapra esik, ezért a következő munkanapra tolódik ki a határidő, tehát május 13-ig.
Az adószámládon is úgy lesz felkönyvelve -> 380 forint május 13. esedékességgel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!