Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Egyszerűsített foglalkoztatott...

Egyszerűsített foglalkoztatottként tavaly túllépte a keresetem a mentesített keretösszeget. Illetve adtam el kisebb legelőt. Ezek miatt SZJA fizetési kötelezettségem keletkezik. Kell fizetnem ha munkanélküli vagyok?

Figyelt kérdés
Nincsen munkám jelenleg. Ha munkanélküli leszek még adóbevalláskor akkor elengedhetik az adómat?

2024. febr. 17. 17:13
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

" De a földeladás miatt sem kell adóznom!"

A földeladásod nincs benne a tervezetben! Ugyanis erről az, akinek eladtad a legelőt, nem szolgáltat adatot a NAV-nak, mivel nem jogi személy.

Azt neked kell önállóan feltüntetni a bevallásban, már ha keletkezett belőle egyáltalán adóköteles jövedelmed.

A NAV a havi 08-as bevallásokból rakja össze az SZJA tervezetet. Ez az adatszolgáltatás kötelező a munkáltatóknak, kifizetőknek(egészségpénztár a táppénzről stb.). Ha magánszemélynek adtad el a földedet, ő ilyen adatszolgáltatásra nem kötelezett, ezért nem is tud szerepelni a tervezetben a legelőd értékesítése.

Figyelj oda, mert utólagos ellenőrzés lehet belőle, megfejelve bírsággal!

2024. márc. 17. 05:45
 12/12 anonim ***** válasza:

De várjál eredetileg azt kérdezted a mentesített összeget lépted túl mi lesz a válaszban meg azt írod minden rendben, mert nem volt több, mint 15 nap. Itt valami keveredés van.

Adózni akkor is lehet utána ( keletkezhet úgy és annyi jövedelem EFO esetén ) amikor ennél kevesebb napot dolgozik valaki, mi az összefüggés? Havi 10 nappal is lehet olyan magas a jövedelem, hogy keletkezik fizetési kötelezettség.

Inkább az szokott lenni nem jelent le minden napra, amikor vagy illetve kevesebbre jelent le, akkor nem léped túl. Ezért érdemes menet közben is saját magadnak ellenőrizni mi a helyzet...

A másik dolog esetén az előttem szólóra figyelj, jól leírta nem ismételném, ne dőlj hátra nyugodtan a magad érdekében nézz utána.

2024. márc. 17. 08:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!