Ha a családi adókedvezményre 2 gyerek esetén van elég adóalap, akkor érdemes mindkettőre csak az egyikünknek felvenni?
Vagy van olyan eset, hogy érdemes mégis a két gyerekre külön?
A páromnak elvileg lenne elég adóalap rá, ami csodálok is, mert alacsonyabb a keresete, de a pénzügyön ezt mondták neki.
Nekem nála nagyobb a keresetem. Eddig én vettem fel a másik gyerekre.
Igazából több kérdésem is van, ami nem tiszta most:
- Lehet eltérés a végső összegekben, ha külön-külön vesszük fel, vagy ha egyikünk, vagy másikunk mindkettő gyermekre?
- Lehet eltérés a havi és az egy összegben történő (adóbevallás) utalás esetén az összegben?
- Lehet eltérés az összegben, a keresetünk miatt?
Az összegben eltérés nincs, akárhogyan osztjátok meg.
Az én véleményem az, hogy ha nincs válásközeli helyzet, akkor egyszerűbb, ha csak egyikőtök veszi igénybe, mert csak egyvalakinél kell számolni vele. Ha valamelyikőtöknek a cége megcsinálja az adóbevallását, akkor neki célszerűbb igénybe vennie, a másik meg csak nyilatkozik arról, hogy nem ő veszi igénybe és kész.
#7-est nem tudom miért pontozta le mindenki, pedig teljesen jól írja. Két gyerek után már a sima 8 órás minimálbér után igénybe lehet venni a teljes összeget, akár havi szinten, akár az éves bevallásban érvényesítve.
Arra kell figyelni, ha esetleg van más adóalap kedvezmény is, akkor a családi kedvezmény nem az első sorban (a kedvezményeknek kötött sorrendjük van), így esetleg nem marad rá szabad adóalap (ilyenkor jöhet szóba a járulékkedvezmény).
A kérdésre visszakanyarodva semelyik az eredeti kérdésben vázolt esetben nem lehet eltérés az igénybe vehető összegek között, kivéve, ha mint fentebb írtam nem marad rá szabad adóalap, amiből igénybe lehet venni, de járulékból még ilyenkor is igénybe lehet venni, így akár ki lehet hozni egyforma összegre, akkor is ha már van más adókedvezmény is figyelembe véve az adott jövedelemnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!