Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mikor fogja kiváltani az MI a...

Mikor fogja kiváltani az MI a pénzügyes munkákat?

Figyelt kérdés
Megéri még egyáltalán pénzügyet tanulni az egyetemen? Itthon divatszakma, de ha angolszász cikkeket olvasok, akkor mindenki temeti ezt a pályát.

2023. dec. 12. 09:57
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

"Tehát fogalmatok sincs." - Nyilván, mivel senki nem lát a jövőbe... Ahhoz, hogy az AI megcsináljon valamit, nem csak a technológiának kell ehhez rendelkezésre állni, hanem másnak is, mint például a jogszabályi környezetnek. Nézd meg milyen töketlenkedés megy az önvezető autók esetén, hogy nem tudják normálisan leszabályozni a dolgokat, pedig a technológia kész van évek óta. Itt még csak kész sincs.

Amúgy tényleg lásd már árnyaltabban a világot: pénzügyes állás az is, amit Kiss Piroska egyéni vállalkozó mellett csinál egy adatrögzítő, aki a számlákat viszi fel egy könyvelő szoftverbe, meg pénzügyes állás az is, amit Varga Mihály csinál. Szerinted létezik egységes válasz arra, hogy mikor fogják ezeket egységesen lecserélni? Valószínűleg előtte nap se tudnánk megmondani, nemhogy 30 évre előre.

Ha a kérdés arra vonatkozik, hogy érdemes-e ma pénzügyi szakra menni egyetemre, a válasz egyértelműen igen. Hogy mi lesz 20 év múlva, nem tudom, de más se fogja tudni neked megmondani.

Az életben nincsenek garanciák semmire. Ha azt várod, hogy bárki írásba adja neked, hogy XY állás létezni fog 20 év múlva is, és ugyanolyan társadalmi, erkölcsi, anyagi megbecsülésnek fog örvendeni, mint ma, akkor ki kell ábrándítsalak, ilyen nem lesz.

2023. dec. 12. 13:39
 12/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm 11-es az értelmes választ.

Én tényleg nem értem, hogy miért nem lehet felfogni, hogy véleményekre vagyok kíváncsi, nyilvánvaló, hogy konkrét dátumot senki sem tud mondani, de mindenkinek lehet véleménye a zajló folyamatokról és azok várható kimeneteléről. Vagy mások nem szoktak előre gondolkodni? Esélyeket latolgatni? Ez megszűnt? Nem hinném.

Szándékosan nyitott kérdést tettem fel, nem specifikáltam semmit pont azért, hogy mindenki azt az oldalát fogja meg, ami épp eszébe jut, így lehet a legtöbbféle információt begyűjteni. Nem kell mindig visszakérdezni, ha egy szimpla könyvelő ugrik be, akkor írj arról, hogy szerinted az ő munkájával mi lesz X év múlva, ha Varga Mihály, akkor meg róla írj.

Te pl. azt gondolod, hogy érdemes pénzügy-számvitel alapszakot végezni, de azt nem fejtetted ki, hogy miért. Feltételezem annak okán, mert nem várod, hogy az automatizálás miatt sebes ütemben, pl. 10 éven belül fog ez a végzettség is elértéktelenedni, de inkább a te indoklásodat olvastam volna.

2023. dec. 12. 14:32
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Én Senior Business Controller vagyok PSZ végzettséggel. Remélem nem szűnik meg a következő 10-20 évben ez a munkakör 😂
2023. dec. 12. 14:46
 14/20 anonim ***** válasza:

#6: a legtöbb munkát hagyományos programozással ki lehetne váltani, csak épp olcsóbb a biorbot mint a fejlesztő aki leprogramozza azt.

Az AI meg csak hype a semmire, 99%-ban haszontalan. A munkák jelentős része automatizálható lenen fél évszázada, csak még mindig olcsó a biorobot így nincs értelem automatizálni azt, ehhez az AInak semmi köze, az AI csak a legújabb scam/buborék amivel a befektetőket lehúzzák.

2023. dec. 12. 16:22
 15/20 anonim ***** válasza:
Az 1-es helyesen válaszolta meg a kérdést, csak nem elég akkurátusan. Az óra, perc lemaradt ! De ez a hiány 14 napon belül pótolható, ha interneten történt az elütés.
2023. dec. 12. 19:31
 16/20 anonim ***** válasza:

Ma még közemberként, egyszerű állampolgárként, informatikához max. mezei user státuszban flangáló kisemberként nem tudjuk felfogni mi is az a mesterséges intelligencia. Most csapott be a köztudatba a bulvársajtó szintjén villámként.

Jelenleg a csodavárás fázisában tartanak az emberi társadalmak ez ügyben. "Nem tudom mi az, hogy működik, de marha jól hangzik"

Ha annyit megértünk ma ebből, hogy a gépek is tanulnak, az már nagy előrelépés lenne a közgondolkodás fejlődésében. Szerintem a mai aktív népesség 95%-a ezt egy misztikumnak gondolja ma is, science fiction könyvek meg amúgyis évtizedek óta íródnak az irodalom kedvelői számára. Úgyhogy ez egy kis plusz a sci-fi kedvelőinek,- gondolja Stirlitz.

Biztos, hogy nem hónapok és nem is évek távlatában fogja a társadalom többsége a bőrén érzékelni a MI hatását szaros kis életére. De az biztos, hogy évtizedek távlatában eddig sosem gondolt átalakuláshoz fog vezetni a gépi tanulás, az IoT,.... , és a munkavégzés, a szerepkörök, néhány kivétellel gyökeresen átalakulnak.

A pénzügyi szakma sem fog kiveszni, csak átalakulni. A mechanikus, algoritmusokkal leírható tevékenységeket számítógépek végzik nem soká, beleértve a döntéshozatalt is középszinteken.

2023. dec. 12. 19:48
 17/20 anonim ***** válasza:

Megmondom neked, hogy soha nem fogja kiváltani, nem is cél, nem is reális elvárás, színtiszta kattintásvadászat az egész. Ezt elfogadod, mint dátum? :)

Azt is megmondom neked, hogy sok más ok mellett miért nem: gyorsabb tranzakciók --> több tranzakció --> több és újabb hibalehetőség --> több munkaóra a javításra, hibakezelésre, invesztigációra.

Ezeket a munkaórákat ki fogja ledolgozni, ha nem az, aki eddig is értett ezekhez a folyamatokhoz?

A másik, hogy komoly, termelő vállalatok is mostanság vezetnek be olyan rendszereket mint pl. SAP, mert eddig Excel táblákon küldözgették üzemen belül az infókat. Könyvelésben dettó. Közük nincs az MI-hoz. Ha lenne is ilyen törekvés, évtizedekig tartana addig elvinni a megvalósítását amiről te álmodozol. Kérdés, hogy lenne-e értelme?

Sőt, még jobbat mondok, mennyi értelme lenne ott bevezetni, ahol még az Excelt sem vezették be, mert jól elvannak nélküle?

2023. dec. 13. 13:57
 18/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm 17-es, pont ilyen kifejtős válaszokra voltam kíváncsi.

Egyébként nálunk is egy Excelben gyűjtjük a termelési infókat. 😂

2023. dec. 13. 22:42
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Próbáltál már ChatGPT-vel megoldani feladatokat? Már a BSc szintű matek tárgyakba is beletör a bicskája. Pedig a ChatGPT a legintelligensebb, OpenAI szerverein futtatott, évek óta tanított neurális hálózat.

Akkor szerinted mikor lesz egy olyan lokálisan egy vállalat szerverein futtatható és megvásárolható corporate AI, ami normálisan megold egy komplexebb problémát?

Szerintem nem mostanában.

Ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy a ChatGPT fejlesztésével is falba ütköztek, mert konkrétan amióta az emberek használják nem hogy okosodna, hanem hülyül a program.

2023. dec. 30. 18:44
 20/20 A kérdező kommentje:
19-es, köszönöm a választ, nem, még nem próbáltam.
2023. dec. 30. 20:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!