Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Magánemberként eladnék valami...

Magánemberként eladnék valami terméket, de szeretném szabályosan, adózva, de lehet valahogy úgy, hogy ne kelljen negyedévente 0 forintot bevallanom vállalkozóként, hanem csak egyszer év végén?

Figyelt kérdés

2023. dec. 9. 23:35
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
#8: Nem. Magánszemély vagy, az éves szja bevallásodban kell feltüntetned ezt az egyszeri bevételedet. Más bevallási teendőd nincsen. (1-es voltam)
2023. dec. 11. 14:34
 12/19 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm, ha így van. DE számlát hogyan adok? És az adóbevallás melyik pontjába kell írni?
2023. dec. 11. 20:30
 13/19 anonim ***** válasza:
#12: 1-es válaszoló vagyok, nem tudom, melyik részét nem érted a számlaadásnak. Bemész az adószámoddal egy nyomtatványboltba, és veszel számlát. Vagy regisztrálsz egy online számlázóprogramra. "Önálló tevékenyégből származó jövedelem", vagy valami hasonló néven fut a bevallásban, ahova ezt be kell írnod.
2023. dec. 11. 20:46
 14/19 A kérdező kommentje:

Értem, viszont megnéztem, hogy milyen példákat ír a NAV erre, és aggaszt, hogy egyik se hasonlít arra, hogy mondjuk valaki ír egy könyvet, amit eladna:

Önálló tevékenységből származó jövedelem például

• a megbízás alapján végzett tevékenységből származó jövedelem, a felhasználói szerződés alapján megszerzett jövedelem,

• a választott könyvvizsgálói tevékenységből származó jövedelem,

• az európai parlamenti, a helyi önkormányzati képviselői tevékenységért kapott

jövedelem,

• az ingó bérbeadásából származó jövedelem,

• a termőföldnek nem tekinthető ingatlan bérbeadásából származó jövedelem,

• a magánszálláshely-szolgáltatási tevékenységből származó jövedelem,

• a lábon álló termés – a föld tulajdonosváltozása nélküli – értékesítéséből származó jövedelem,

• az ingatlan és az ingó eladásából származó jövedelem, ha az gazdasági tevékenységként történik.

2023. dec. 12. 01:44
 15/19 anonim ***** válasza:

" Más lenne a helyzet, ha társasjáték lenne, ha szellemi termék lenne, pl. jogdíj, vagy mondjuk gyümölcs?"

Igen, más lenne a helyzet.

2023. dec. 12. 05:10
 16/19 A kérdező kommentje:
Igen? És akkor ott hogyan tudnék számlát adni? Nem úgyanígy?
2023. dec. 12. 10:28
 17/19 A kérdező kommentje:
És egyébként költséget le tudok vonni?
2023. dec. 12. 10:29
 18/19 A kérdező kommentje:

"Magánszemélyként évi 600 ezer forint bevételig adómentesen eladhatod a saját használt ingóságaidat."

Amit eladnék, az nem használt, hanem én gyártottam le.

Ezt szeretném számlával eladni. Ehhez akkor adószámos magánszemélynek kell lennem minimum? És ezt írhatom az említett Önálló jövedelem sorba az adóbevallásba, vagy oda csak akkor írhatom, ha nem adószámos magányszemélyként használt dolgot adok el?

2024. jan. 11. 08:12
 19/19 A kérdező kommentje:
Az adószámos magánszeméllyel az a bajom, ha jól értem azt negyedévente be kell vallani, nekem meg ez az egy dolog lenne az évben, és jó lenne a rendes SZJA-val együtt egyszer az évben foglalkozni vele. A másik bajom, hogy a költségeimet hogyan tudnám levonni. Nem lenne jó úgy adózni, hogy 90% az az én költségem volt, és csak 10% a nyereségem.
2024. jan. 11. 08:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!