Hogyan tudok bitcoin után adózni?
Úgy hallottam az évente megkapott ügyfélkapus adóformon meg lehet jelölni most az elmúlt 5 évben realizált nyeresét és tisztára mostani az eddigi "csalásokat" kripto valutával.
Viszont én az elmúlt 2 évben csak 2x vásároltam és még soha nem realizáltam a nyereséget.
Tehát összesen vettem kb 300k FT-t és most van összesen 450k-n a befektetésem.
Ebben az esetben is kell valami lejelentenem majd?
Nyílván nem olyan sok a haszon és lehet el 2 hónap mulva ez 200k veszteség lesz, de mégis csak tisztán szeretném csinálni. Tavaly azért nem jelentettem le semmit, mert szimplán nem tudtam mit kell csinálni ha valaki bitcoint vesz.
67/C. § szerint kell adózni. Létezik NAV-os tájékoztató is.
A lényeg:
- adókötelezettség akkor keletkezik, amikor kriptoeszközt normál pénzért eladsz. (Akkor is, ha az USD egy nem magyar számlán marad.)
- Az eladással bejövő pénz = bevétel. A vétel és az ezzel járó költség = kiadás. Ezeket abban az adóévben kell bevallani, amikor keletkeztek. (A vételt is, akkor is ha még nincs eladás.) MNB forint árfolyam szerint.
- Az előző két évvel adókiegyenlítést lehet alkalmazni.
Ennek alapján a 2023 előtti vásárlást, mint költséget nem vonhatod le. Ha eladod a kriptot, akkor a teljes bevétel adóköteles lesz.
Ez alól egy kibúvás van: ha korrigálod azt az évi adóbevallást, amikor a vásárlás történt és legkésőbb 3 éven belül -év végén- eladsz annak megfelelő értékű kriptot, amennyi a vétel költsége volt. A következő évben januárban visszavásárolhatod.
De ehhez kérjél tanácsot könyvelőtől vagy akár a NAV-tól egy megbeszélés formájában.
Vagy a másik mód:
"Ügyleti bevételt nem kell megállapítani, ha az ügyletből származó bevétel a minimálbér 10 százalékát nem haladja meg, feltéve, hogy a bevétel megszerzésének napjára más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, továbbá az adóévben e bevételek
összege a minimálbért nem haladja meg."
Vagyis 2023-ban még napi eladásokkal egy minimálbérnyit még adómentessé tehetsz. És másnap visszavásárolhatod, de aznap még nem. Jövőre folytathatod.
"Akkor kivonod belőle a vételkori árát..."
Azzal az eltéréssel, hogy ha a vétel és az eladás különböző adóévekben történt, akkor a vételt csak az vétel adóévében írhatod be az adóbevallásba. És adókiegyenlítést kell alkalmazni.
Ebben különbözik a kripto adózás a részvényétől!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!