Most mit csináljak az adó 1 %-kal? (Nav levele lent)
Kaptam ezt a levelet a NAV-tól amit olyan hosszan fogalmaznak, meg hogy mire a végére érek az elején elfelejtem. (Idézett szöveg csak 1 részlet...)
"Korábbi évben tett nyilatkozata jelenleg nem tekinthető érvényesnek tekintettel arra, hogy Ön szja
bevallást 2022. évre nem nyújtott be, ezért az 1%-os felajánlás alapjául szolgáló adó, és így az 1%
összege nem állapítható meg.
Felhívom szíves figyelmét arra, hogy a 2023. rendelkező évi nyilatkozatának érvényességéről az
adóhatóság akkor tud dönteni, ha Önnek van a 2022. évre vonatkozóan személyi jövedelemadó
bevallása és az alapján meghatározható az 1% alapjául szolgáló adó, és így az 1% összege is. Ha a
rendelkező nyilatkozat figyelembe vételét követő évben - jelen esetben 2024-ben - sem állapítható
meg az 1% összege, akkor a rendelkező nyilatkozata a 2023. rendelkező év vonatkozásában
érvénytelennek minősül, melyről határozattal értesítem. Azonban a soron következő rendelkező
évben - 2024-ben - újra figyelembe veszi az adóhatóság a nyilatkozatot és ismételten megvizsgálja,
hogy megállapítható-e annak érvényessége.
Kérem, hogy ha az elkövetkező években szja bevallást előre láthatóan nem nyújt be (pl. azért, mert
jövedelme csak nyugdíjból származik), akkor a technikai számos kedvezményezettre tett korábbi
nyilatkozatát 2024-ben - a tájékoztató levelek, illetve határozatok ismételt kiküldésének elkerülése
érdekében - szíveskedjék a jövőre nézve visszavonni."
Nem teljesen értem miért írja, hogy 2022 évre SZJA-t nem nyújtottam be.
Jelenleg tanulok, és mindig elfogadom a bevallást, az ügyfélkapun, ami kivan állítva.
Akkor most mi a teendőm?
Olyan nem lehet, hogy valaki dolgozott?
Aztán vissza megy nappalira tanulni 2 évet és abban a 2 évben nincs keresete?
Tudom, itt mindent be kell(ene) jelenteni.
De sokan vannak, akik nem teszik...
Nálam nem ez a helyzet, hanem az, hogy családi okokból kifolyólag iskola mellett nem tudtam dolgozni is
"Valószínűleg azért csinálják meg a nullás tervezetet,"
Sejtettem, de ez akkor is baromság.
Gondolj bele: Ha nem hagyod jóvá a semmiről a tervezetet, akkor is lesz egy végleges bevallásod a semmiről. Ez innentől kezdve bármikor generálhat felesleges problémákat. Ugyanis nem mindegy, hogy utólag kell adott esetben készítened egy bevallást arról az évről, vagy a már végleges bevallással kapcsolatban kell önellenőrzést végezned. Szerinted ki fog ezen igazodni bármelyik adózó is?
Minek bonyolítani az egyszerűt feleslegesen?
"Olyan nem lehet, hogy valaki dolgozott?
Aztán vissza megy nappalira tanulni 2 évet és abban a 2 évben nincs keresete?"
Miért ne lehetne?
Nem ezen megy az agyalás, hanem azon, hogy minek készítenek bevallási tervezetet arról az adóévről, amikor nincs is mit bevallanod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!