Mi van abban az esetben, ha külföldi beszerzésnél bruttó számlát fizettettek ki velünk, olyankor az ottani áfa kulcs szerint keletkezik belőle Magyarországon levonható áfa?
Figyelt kérdés
könyvelésileg ez nem gondd?
Igazából áfa nélküli számlát kellene kifizetni, de akkor gondolom igy levonható áfa közé rakják majd azt az áfa összeget...
2023. nov. 10. 13:37
11/14 anonim válasza:
Könyvelő vagyok, alapesetben nettóban kell számlázni, persze vannak itt is kivételek mint mindenhol. Az meg hogy a külföldi magyar áfával számláz, legtöbbször adminisztrációs hiba, amit sajnos sokszor nem is hajlandóak javítani. Ilyenkor az az áfa “bukó”. Ha pedig az osztrák számláz osztrák áfával, azt a magyar 65-ös bevallásban nem helyezheted levonásba. Néz utána az elekafa nyomtatványnak, az való erre, de a tagországokban van erre vonatkozó minimum összeg, ami alatt nem lehet visszakérni.
12/14 A kérdező kommentje:
#11es: Kedves Könyvelő , köszönöm a választ. Esetleg még azt meg tudnád mondani, hogyha vissza is kapom én készpénzben pl Ausztriában az áfát az ügyfélszolgálatnál, akkor annak hogyan lesz nyoma a magyar cégemben vagy mi teendő van ezzel ? kapok róla ott valami papírt és azt a könyvelésbe rakjuk bevételként?
Van ismerősöm aki kisebb összegeket készpénzben visszatéríttett , de nem kérdeztem őt arról, hogy miként vagy hogyan lesz ez a visszakapott áfa összeg jelen a vállalkozásban.
2023. nov. 13. 13:12
13/14 A kérdező kommentje:
Mert ugye személyesen is vissza lehet kapni azonnal készpénzben az áfa összeget, nem csak a magyar NAV-on keresztül. De köszönöm az infót , nem tudtam erről az elekafa nyomtatványról. Ezenkívül személyesen is vissza lehet menni és visszakérni az áfát.
2023. nov. 13. 13:20
14/14 anonim válasza:
A személyes visszakérés az nem mindenre vonatkozik. Ha tippelnem kell, akkor ott külföldi utas által visszatérített áfáról lehet szó. De ott is megvan, hogy ez mikor, mire, kire vonatkozhat. De erről van bizonylat, ami alapján lehet könyvelni. A könyvelőddel egyeztesd, hogy mire van szüksége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!