Ingatlan eladásnal kel a foglaló? Ez szabaj? Vagy lehet teljes vételárat is ?
Jó eséllyel azért, mert az ingatlanos akkor kapja meg a jutalékát, ha véglegesítve van az eladás. Az, hogy te azt mondod nyilván nem elég, hiszen a becsületszó mint olyan ritkán tartós, ezért kérnek foglalót.
A foglalót ugye nem kapod vissza ha meggondolod magad (ellentétben az előleggel). Valószínűleg a foglalóból helyből kifizetnék az ingatlanost és akkor ő leléphet, nincs tovább dolga, mert a pénzénél van, rád és az eladóra hagyhatja a további nyűgöket.
"Az ingatlanos akkor miért erőlteti rám a foglalot"
Nem ez a kérdés, hanem az hogy minek ingatlanossal üzletelni? Pár millióval kevesebbet akarsz a házadért amennyiért megvennék vagy te akarsz drágábban venni ingatlant annál amennyit ér?
"Ingatlan eladásnal kel a foglaló?" helyesen -> ... kell a foglaló?
Nem kötelező sem eladásnál, sem vételnél.
"Ez szabaj?" helyesen -> Ezt szabad?
Igen szabad.
"Vagy lehet teljes vételárat is ?" Jé, nem kellett javítani. :)
Igen, lehet.
"Az ingatlanos akkor miért erőlteti rám a foglalót?"
Mert neki ez az érdeke. Ami neki érdeke, nem biztos, hogy neked is az.
A felek megállapodásán múlik a fizetés ütemezése, és hogy az első vételárrész foglalónak minősül-e. Ha jól értem, Te egyből szerződéskötéskor akarsz mindent fizetni. Semmi akadálya. Az is lehetséges, hogy az egészet hitelből fizeted, és nem adsz foglalót. Én vettem már így.
Az ingatlanosok sokszor állítják, hogy kötelező a foglaló szerződéskötéskor, és hogy csak kp lehet. Egyik sem igaz. Kötelező sosem volt. A régi ptk-ban csak az minősült foglalónak, amit szerződéskötéskor adtak (azonnali átutalás meg nem volt, szóval tényleg kp kellett adni), most viszont lehet korábban, vagy később adott pénz is, ha azt a szerződés foglalónak minősíti.
Szerintem az ingatlanosnak nem a foglaló a lényeg, hanem hogy legyen szerződéskötéskor pénzmozgás kp-ban, mivel a szerződése szerint az első pénzmozgáskor jár neki a jutalék. Általában odajön az ügyvédhez, az előszobában várja az eladót, és ott elkéri, ami neki jár.
A fenti esetben egyébként ingatlanoson keresztül vásároltam foglaló nélkül (ahol még értelme is volt az ingatlanos megbízásának, mivel a tulaj vidéken lakott, az ingatlanosnál volt a kulcs), és nem problémázott, hogy később kapja meg a pénzét (első pénzmozgás után, de az több, mint egy hónappal szerződéskötés után volt).
akkó kell ha szemeréd begabod a kakukkos merengét, de csak ha felképed a muratot.
különben nem kék.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!