Miért kell áfát fizetni az előleg után?
Tudom. Valószínűleg nagy hülyeség, amire gondoltam, de megpróbálom elmagyarázni.
Én úgy tekintek az előlegre mint egyfajta "belső egyenlegre", mint amikor én fogok 100 ezer forintot és befizetem például a pokerstars belső egyenlegemre.
Amíg azzal a pénzel semmilyen szolgáltatás nem lett igénybe véve mi után fizetek áfát?
Ha én beutalok a "szállodánál vezetett" egyenlegemre 100 ezer forintot azzal még semmilyen szolgáltatás nem lett igénybe véve. Milyen alapon vesz el az állam 5% ot belőle?
Úgy fogom fel az egészet, mintha vásárolnék a tescoban 100 ezer forintért élelmiszert és már 5% áfát elvenne az állam azonnal, amiért én átnyujtom a pénzt a kasszásnak, plusz még a termékek után is fizetek 27% ot vagy éppen amennyi az aktuális áfa a termékeken.
Valahol el van csúszva a gondolkodásom biztos vagyok benne, de remélem értitek a felvetésem.
"Ha én beutalok a "szállodánál vezetett" egyenlegemre 100 ezer forintot azzal még semmilyen szolgáltatás nem lett igénybe véve"
Ha én befizetem az október havi edzőtermi bérletem szeptemberben, akkor sem vettem még igénybe semmilyen szolgáltatást. Ha megveszem az almát a boltban, attól még nem biztos, hogy aznap meg is eszem.
Kb. ilyen az érvelésed...
"és már 5% áfát elvenne az állam azonnal, amiért én átnyujtom a pénzt a kasszásnak, plusz még a termékek után is fizetek 27% ot vagy éppen amennyi az aktuális áfa a termékeken."
Nem, nem fizetsz duplán ÁFÁ-t. A szállodai szolgáltatás ÁFÁja 5%. Ha ilyenre előleget fizetsz, természetesen annak is 5%. Az előleg ÁFA részét kifizeted akkor, amikor előleget fizetsz, amikor meg megkapod a végszámlát, azon a fizetendőnél le lesz vonva a kifizetett előleg. Csak a különbözetet fizeted, és a különbözet ÁFÁ-ját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!