Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Létezhet, hogy egy vállalkozás...

Létezhet, hogy egy vállalkozás mindent ért, amik a kötelezettségei?

Figyelt kérdés

Oké, addig bizonyára eljut mindenki, hogy ÁFA, meg járulékok, amiket fizetni és nyilvántartani kell. Talán még a költségszámlák is mennek. Aztán persze van 55 féle 0% értékű ÁFA kulcs, válaszd ki a megfelelőt. Aztán látom, hogy itt az új EPR rendszer, a termékdíjak, ezer adminisztráció, jelentési kötelezettség. Most foglalkozunk pl ezzel az EPR-rel és látom, hogy az ügyfelek sokaságának július 1-gyel is teljes újdonság.

A kérdésem, létezik, hogy egy vállalkozás mindenről tudjon, ami kötelezettség rá vonatkozik, vagy ez teljes illúzió és elérhetetlen álom? Belegondolva nincs is egy általános checklist, amin végig kell menned és tiszta vagy.

Más országban nem tudom hogy megy ez, csak beleszagoltam, de ez így bosszantó, kb esély sincs a tökéletességre.

2023. júl. 3. 09:07
 1/10 anonim ***** válasza:
83%
Igen, létezik. Ha esetleg a vállalkozó önmaga nem ért hozzá, akkor megbíz szakembereket (könyvelő, ügyvéd, termékdíj-ügyintéző, stb).
2023. júl. 3. 09:10
 2/10 anonim ***** válasza:
51%

Annak idején, amikor egyéni vállalkozó voltam, minden évben az adóhivatal megbüntetett 5000 forintra. Fellebbezni lehetett, de a fellebbezés illetéke 5000 forint volt.

A könyvelő sem tudta, hogy mit csinált rosszul, de mindig volt valamilyen ok.

A kérdésedre a válaszom: nem.

2023. júl. 3. 09:12
 3/10 anonim ***** válasza:
40%
#2 - ez bullshit. Olyan nincs, hogy nem tudni miért büntetnek meg, mivel a határozatban ez pontosan le van írva. Szóval vagy a könyvelő kamuzott, mert az ő balf@szsága miatt büntettek meg és el akarta titkolni előled, vagy pedig egy orbitális kókler volt, aki nem értette a határozatban leírtakat.
2023. júl. 3. 09:15
 4/10 anonim ***** válasza:
28%

Dehogy. Sokszor maguk a nav illetékesei sem tudják. Nem kell ezeket annyira komolyan venni. Kell egy jó könyvelő, meg innen onnan amit hall az ember meg netről.

De időt ebbe nem feccolnék.

2023. júl. 3. 09:17
 5/10 A kérdező kommentje:
1es oké a kérdés így is szólhat, hogy egy vállalkozó tisztában lehet vele hogy milyen szakembereket kell megkeresni?
2023. júl. 3. 09:37
 6/10 anonim ***** válasza:
18%
1-es vagyok. Szerintem egy komoly vállalkozónak minimum, hogy van könyvelő és ügyvéd kontaktja, jobb esetben adótanácsadó is. Plusz a vállalkozó a saját területén elvileg profi, ezért is vállalkozik abban a tevékenységben. Így tisztában kell(ene) lennie az iparágát érintő szabályozásokkal, változásokkal egyaránt. Ezt megteheti jogszabályok követésével, szakmai hírlevelekkel, szakmai csoportokkal-beszélgetésekkel, kamarai információkból, stb. Szóval szerintem nem lehetetlen küldetés, csak áldozni kell rá időt és sokszor tőkét is.
2023. júl. 3. 09:48
 7/10 A kérdező kommentje:

Köszi a választ, akkor csak rossz példákkal találkoztam (pl parfüm webshop, tőlem tudja meg 07.01-kor, hogy létezik az EPR, és őt ezt érinti, a webshopos csoportokról ne is beszéljünk alap a teljes homály (persze ezen folyamatosan javítanak a webinárok)).

Persze, értelek, jogosak az elvárásaid, de ahogy látom, emberekről van szó, nem biztos, hogy minden csoport, hírlevél, stb szembe jön vele.

Én még mindig egy "hatósági checklist"-ről álmodom, ami típustól függően jár a vállalkozóknak, nem nekik kell összevadászni az információkat. De mivel az információk annyira komplexek és bonyolultak én már megelégszem azzal, hogy csináljuk a legjobb tudásunk szerint és reménykedünk, hogy mindenre figyeltünk.

2023. júl. 3. 10:48
 8/10 anonim ***** válasza:
62%
A hatósági checklist egy utópia és szerintem nem is megoldható. Szóval annyi féle és annyira szerteágazó tevékenység van, hogy kb minden vállalkozóra külön-külön kéne elkészíteni. Csak egy példa. Van két webshop, két kereskedő. Mindkettő tevékenysége internetes kereskedelem. Csak az egyik tisztítószert árul, a másik mondjuk pendriveokat. Az egyiknek a nébihhel lesz egy köre, a másiknak az artisjusszal. Ugyanaz a tevékenység, mégis más "hatóság" kell. Szóval érted a problémát, ezért nem lehet kb soha állami checklist. Nézegessétek a kavirt, ott azért sok dolog le van írva, plusz a kamaránál, önkormányzatnál lehet érdeklődni, ezért vannak.
2023. júl. 3. 11:15
 9/10 anonim ***** válasza:
57%

5# Nem nekem szól a kérdésed, de ez olyan, hogy egyik infó hozza magával a másikat.

Pl ügyvéd, önkormányzat mindent elmond mi kell pl egy vállalkozás, üzlet elindításához. Egy csomó információt össze lehet szedni innen onnan.

Működő vállalkozásnál ugyanez a helyzet, meg kb minden mással is.

Nem kell erre ráparázni. Van igen olyan hogy valami kimarad nem lett bejelentve időbe vagy más csúszás, esetleg pénzbírsággal is járhat, de hidd el, minden cégnél vannak ilyenek ezt bele kell kalkulálni.

2023. júl. 4. 09:02
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszi, szóval utolsó hozzászólás is azt erősíti, hogy a tökéletesség nem létezik, csak közelíteni lehet hozzá.
2023. júl. 4. 11:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!