Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Építési telekvásárlás után...

Építési telekvásárlás után hogyan kell adózni, ha már tudom, hogy nem épül fel rajta semmi 4 éven belül?

Figyelt kérdés
Mikor kell kifizetni az adót? Ebben az esetben adó ugyanaz, mint a vagyonszerzési illeték, vagy az megint más?

2023. jún. 27. 08:28
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, hogy a jóslataid változtatnának az adózási kötelezettségeden.
2023. jún. 27. 09:08
 2/9 A kérdező kommentje:
Nem ezt kérdeztem. Tudom, hogy kell fizetni, de mikor és hogy? Besétálok a NAV-hoz, és mondom hogy jöttem befizetni? Vagy hogy működik ez?
2023. jún. 27. 09:14
 3/9 anonim ***** válasza:
Megvárod a 4 év leteltét, és majd a NAV-tól kapsz egy levelet. Ők pontosan nyilvántartják. Igaz, akkor már némi kamatot is fognak számolni az eredeti illeték összegre.
2023. jún. 27. 15:33
 4/9 A kérdező kommentje:
Szóval akkor ha most veszem meg, semmi adót nem kell fizetni rá, majd csak 4 év után küldik ki a "számlát"?
2023. jún. 27. 15:44
 5/9 anonim ***** válasza:

Nem. Csak akkor, ha kéred az illetékfizetési kötelezettség felfüggesztését, mert mondjuk építkezni akarsz. Aztán ha mégsem jön össze, a NAV 4 év múlva napra pontosan jelentkezni fog.

Ha már előre tudod, hogy nem fogsz építkezni, akkor nem kell csinálni semmit. Ugyanúgy kiszabja a NAV, mint bármely más ingatlan esetén automatikusan.

2023. jún. 27. 18:27
 6/9 A kérdező kommentje:
Ja, oké. És akkor azt hol hogy kell befizetni majd? Jön egy levél? Vagy be kell mennem az adásvétel után a navhoz kifizetni?
2023. jún. 27. 19:10
 7/9 anonim ***** válasza:

"Ha már előre tudod, hogy nem fogsz építkezni, akkor nem kell csinálni semmit."

Dolgod van vele. Ha valóban tudod, hogy nem építesz fel rá a meghatározott időn belül lakóingatlant, akkor jobb, ha most fizeted ki a 4 év múlva esedékessé váló tartozást, mert durva késedelmi pótlék lesz utána.

Jelzed a NAV-nak, hogy nem kéred az illeték felfüggesztését 4 évre, mert nem fogsz építkezni, határozzák meg, hogy jelenleg mennyi az annyi, mert szeretnéd befizetni MOST az illetéket a telek után.

Nem ajánlom, hogy megvárd a 4 év leteltét. Én is előbb fizettem ki 3 évvel, mert akkor már tudtam, hogy nem tudunk 4 éven belül házat felhúzni rá. Nagyon jól tettem!

"Vagy be kell mennem az adásvétel után a navhoz kifizetni?"

Ezek szerint még csak az adásvételnél tartasz? Ha igen, akkor ne kérd a NAV-tól az illeték megfizetésének felfüggesztését 4 évre. Ha nem kéred a felfüggesztést, akkor úgy fogja kiszabni a fizetendő illetéket, mintha nem kívánnál 4 éven belül építkezni. Kiszabja most, és 30 napon belül be kell fizetned. Aztán építkezel, amikor akarsz. Ha 20 év múlva, akkor 20 év múlva.

A 4 év felfüggesztés csak egy lehetőség, nem egy kötelező dolog. Ha kérik, akkor annak megfelelően halasztják az illeték megfizetését. Ha teljesül az építkezés, akkor törlik, ha nem teljesül, akkor késedelmi kamatostul utólag megfizettetik. Ha nem kéred az illeték felfüggesztését, akkor most kivetik rá az illetéket, megfizeted, és mész utadra.

Ügyvéd tud informálni, hogy mi a módja annak, hogy most vessék ki az illetéket. Ugyanis ő jelenti a NAV-nak az adásvételt egy formanyomtatványon.

2023. jún. 28. 05:37
 8/9 anonim ***** válasza:

B400 adatlapot nyújtja be az adásvételi szerződést kötő ügyvéd, amelyen jelöli, hogy lakóházat szándékozol építeni a telken.

Ha ezt a részt nem jelöli, akkor a NAV most fogja kivetni az illetéket utána.

Ha menet közben meggondolnád magad és mégis kérnéd az illeték felfüggesztését, mert csak építesz rá egy ingatlant, akkor ezt a NAV által kivetett illetékről szóló határozat jogerőssé válásáig külön nyilatkozatban írásban kérheted a NAV-tól. Akkor megváltoztatja a már kiadott határozatát, vagy visszavonja.

Tehát az a lényeg, hogy az adásvételről mit tölt ki a B400-as nyomtatványon az ügyvéd. Eléd fogja tolni, hogy írd alá. Mielőtt aláírod, végignézed, hogy ezzel kapcsolatban megfelelő-e. Ha nem az, akkor szólsz neki, hogy javítsa, mert nem óhajtasz építkezni.

2023. jún. 28. 05:43
 9/9 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm
2023. jún. 28. 09:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!