Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha fél évre Törökországba...

Ha fél évre Törökországba utazik dolgozni valaki, akkor itthon milyen elintézni valója van a TB és a NAV felé?

Figyelt kérdés

Egyik intézmény a másikhoz küldözget, egyik helyen sem tudnak semmit (főőőiskola??...)

Akkor most ki kell jelentkezni tb nél, nav nál? Kell feléjük fizetni? Hazajövet vissza kell jelentkezni, vagy hogy van ez?

Erre a 2-3 egyszerű kérdésre szeretnék választ, sajnos az állítólag magasan kvalifikált ügyintézők... csak "labdázni" tudnak az emberrel.

2023. jún. 18. 18:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
2023. jún. 18. 19:16
 2/12 anonim ***** válasza:

NEAK-nak kell írásban jelezni 15 napon belül a külföldön keletkezett biztosítást a NEU.70 számú nyomtatvány értelemszerű kitöltésével. Ugyanez lesz a helyzet akkor, ha majd megszűnik kint a biztosításod. A megszűnést is ugyanezen a nyomtatványon kell majd bejelentened, szintén a NEAK-nak.

A NEAK majd kommunikál ezzel kapcsolatban a NAV-val.

[link]

2023. jún. 18. 20:30
 3/12 A kérdező kommentje:

Na, ezt vajon miért nem mondták egyik hivatalban sem?

TB nél azt mondta az ügyintéző, hogy mivel Törökország, nem eu, ezért ott nincs intézni valóm. Menjek a nav - hoz.Nav tól visszaküldtek TB hez.. Hogy ha akarjuk kérelmezhetjük a TB-t, ghogy kérje le a török TB - töl az adatokat.

Neak-ot nem említették sehol.

2023. jún. 18. 22:00
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
2-es, nem a NEAK-nak kell jelezni, hanem (ahogy az az általad linkelt formanyomtatványon is szerepel) „a magyarországi lakóhely (illetve lakcímkártyán szereplő érvényes tartózkodási hely) szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási fő/osztályához kell benyújtani”.
2023. jún. 19. 00:38
 5/12 anonim ***** válasza:

"illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási fő/osztályához kell benyújtani”."

Így van. Az a NEAK. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Leánykori nevén: egészségbiztosítási pénztár (OEP).

Kormányhivatalok egészségbiztosítással foglalkozó osztályához kell leadnod, mindegyik a NEAK égisze alá tartozik. OKÉ?

Azt nem tudom, hogy Törökországgal van-e Magyarországnak egyezménye a "TB"-re vonatkozóan, de igencsak furcsa, ha az egészségpénztárnál ezt nem tudják megmondani, mivel ők írják elő és adott esetben törlik is a járulékokat.

Hoppá! Van egyezménye (a TB-re is kiterjed) III. rész Egészségbiztosítási ellátások ->

[link]

Ebből kifolyólag jelentsd be a törökországi biztosítottságodat a fenti NEU.70 nyomtatványon. Majd ha ez megszűnik, azt se felejt el bejelenteni, ahogy fentebb már említettem.

2023. jún. 19. 05:37
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Tévedsz, ötös, nem a NEAK. Régen valóban az OEP-hez tartozott ez a dolog, de 2011 óta, mióta megalakult a Kormányhivatal, hozzájuk. Az más kérdés, hogy a NEAK honlapján vannak a nyomtatványok, mert sok a közös a két hivatalban, a NEAK szerverein futnak egyes programok, de attól még külön hivatalok, külön jogszabályok vonatkoznak pl. az ott dolgozókra. Csak tudom, mivel én is ott dolgozom.
2023. jún. 19. 07:36
 7/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Értem, amit írtok, DE

Ismétlem, az egészségbiztosítónál kezdetem ez ügyben a személyes érdeklődést.. Most rákerestem a megyei Neak-ra és hát ez az az intézmény, ahol jártam. Ott a biztonsági őr osztja (!) a különféle nyomtatványokat és azt mondta, nekünk nem kell náluk semmit bejelenteni, mert Törökország nem az a kategória. Ezután küldött érdeklődni a nav-hoz.

Ezek mind hülyék, vagy csak megjátsszák mert a büntetés a cél?!

2023. jún. 19. 17:52
 8/12 anonim ***** válasza:

Ha még itthon vagy, előre nem kell bejelenteni semmit.

Amikor kint meglesz a munkahelyed, annak adataival kell a megfelelő nyomtatványon bejelenteni itthon, hogy x x dátumtól nem itthon fizeted a tb-t.

Amikor hazajössz, akkor a megfelelő nyomtatványon bejelented, hogy megszűnt a külföldi munkaviszonyod.

A lányom akkor intézte a bejelentést, amikor már felszólítást kapott. Lementette, kitöltötte a nyomtatványt és postázta a megfelelő címre.

2023. jún. 19. 18:04
 9/12 A kérdező kommentje:
Na, ez lesz az, 8-as szerintem, ami nekünk kell. Lányom ment külföldre. Majusban, akkortól van szerződése, bár Júniusban kezdett ténylegesen dolgozni. Munkaügyre bejelentette a dolgot személyesen. Ennyire jutott ideje. Többi jelenteni valóról nem is tudott. Most merült fel, hogy van még elintézni való, én itthonról próbálok segíteni neki, járom a hivatalokat :/
2023. jún. 19. 18:18
 10/12 anonim ***** válasza:

8-as vagyok

Ezért nem kell hivatalt járni.

Én annyit segítettem a lányomnak, hogy neten megkerestem a nyomtatványt, majd azt a lányom letöltötte, kitöltötte értelemszerűen, majd postázta. Bár ez jó pár éve volt, lehet, azóta neten is meg lehet küldeni.

2023. jún. 20. 16:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!