Ha fél évre Törökországba utazik dolgozni valaki, akkor itthon milyen elintézni valója van a TB és a NAV felé?
Egyik intézmény a másikhoz küldözget, egyik helyen sem tudnak semmit (főőőiskola??...)
Akkor most ki kell jelentkezni tb nél, nav nál? Kell feléjük fizetni? Hazajövet vissza kell jelentkezni, vagy hogy van ez?
Erre a 2-3 egyszerű kérdésre szeretnék választ, sajnos az állítólag magasan kvalifikált ügyintézők... csak "labdázni" tudnak az emberrel.
NEAK-nak kell írásban jelezni 15 napon belül a külföldön keletkezett biztosítást a NEU.70 számú nyomtatvány értelemszerű kitöltésével. Ugyanez lesz a helyzet akkor, ha majd megszűnik kint a biztosításod. A megszűnést is ugyanezen a nyomtatványon kell majd bejelentened, szintén a NEAK-nak.
A NEAK majd kommunikál ezzel kapcsolatban a NAV-val.
Na, ezt vajon miért nem mondták egyik hivatalban sem?
TB nél azt mondta az ügyintéző, hogy mivel Törökország, nem eu, ezért ott nincs intézni valóm. Menjek a nav - hoz.Nav tól visszaküldtek TB hez.. Hogy ha akarjuk kérelmezhetjük a TB-t, ghogy kérje le a török TB - töl az adatokat.
Neak-ot nem említették sehol.
"illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási fő/osztályához kell benyújtani”."
Így van. Az a NEAK. Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Leánykori nevén: egészségbiztosítási pénztár (OEP).
Kormányhivatalok egészségbiztosítással foglalkozó osztályához kell leadnod, mindegyik a NEAK égisze alá tartozik. OKÉ?
Azt nem tudom, hogy Törökországgal van-e Magyarországnak egyezménye a "TB"-re vonatkozóan, de igencsak furcsa, ha az egészségpénztárnál ezt nem tudják megmondani, mivel ők írják elő és adott esetben törlik is a járulékokat.
Hoppá! Van egyezménye (a TB-re is kiterjed) III. rész Egészségbiztosítási ellátások ->
Ebből kifolyólag jelentsd be a törökországi biztosítottságodat a fenti NEU.70 nyomtatványon. Majd ha ez megszűnik, azt se felejt el bejelenteni, ahogy fentebb már említettem.
Köszönöm a válaszokat.
Értem, amit írtok, DE
Ismétlem, az egészségbiztosítónál kezdetem ez ügyben a személyes érdeklődést.. Most rákerestem a megyei Neak-ra és hát ez az az intézmény, ahol jártam. Ott a biztonsági őr osztja (!) a különféle nyomtatványokat és azt mondta, nekünk nem kell náluk semmit bejelenteni, mert Törökország nem az a kategória. Ezután küldött érdeklődni a nav-hoz.
Ezek mind hülyék, vagy csak megjátsszák mert a büntetés a cél?!
Ha még itthon vagy, előre nem kell bejelenteni semmit.
Amikor kint meglesz a munkahelyed, annak adataival kell a megfelelő nyomtatványon bejelenteni itthon, hogy x x dátumtól nem itthon fizeted a tb-t.
Amikor hazajössz, akkor a megfelelő nyomtatványon bejelented, hogy megszűnt a külföldi munkaviszonyod.
A lányom akkor intézte a bejelentést, amikor már felszólítást kapott. Lementette, kitöltötte a nyomtatványt és postázta a megfelelő címre.
8-as vagyok
Ezért nem kell hivatalt járni.
Én annyit segítettem a lányomnak, hogy neten megkerestem a nyomtatványt, majd azt a lányom letöltötte, kitöltötte értelemszerűen, majd postázta. Bár ez jó pár éve volt, lehet, azóta neten is meg lehet küldeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!