Mi a teendő, ha az adóbevallási tervezetem nem vált bevallássá?
Nem érem el a könyvelőmet, és kaptam a NAV-tól egy értesítést, miszerint:
"Nyilvántartásunk szerint Ön egyéni vállalkozó, ezért adóbevallási tervezete nem vált bevallássá. Ha 2022-ben bevallásköteles jövedelme keletkezett, 22SZJA jelű személyjövedelemadó-bevallást kell benyújtania."
Az eszja.nav.gov.hu-n a 2022. évi adóbevallás alatt ez szerepel:
"Nincs elfogadásra váró bevallás"
A részleteknél pedig a személyi jövedelemadó bevallásnál minden rubrika nullás.
Ez általában köztudott, hogy az egyéni vállalkozóknak készített NAV-tervezet nem válik automatikusan bevallássá, csak a magánszemélyeké.
Tehát vagy el kellett volna fogadni - ha jó a NAV-tervezet - vagy kezdeni vele valamit -> kiegészíteni, stb.
Így most olyan, mintha nem adtál volna be SZJA bevallást. Ezzel a könyvelőd nem volt tisztában?
Az aggódás jogos, de ha nem értesz hozzá, akkor muszáj üldöznöd a könyelődet, hogy orvosoljátok ezt a kérdést.
Nekem igencsak furcsa, hogy egy egyéni vállalkozó nem veszi fel a kapcsolatot az éves bevallás előtti időkben a könyvelőjével. Ennyire sem foglalkozol a vállalkozásoddal?
Köszi a válaszokat.
#3:
Szeptembertől átalányadózó vagyok. A decemberi hónapban SZJA járulékot is kellett fizetnem. Sajnos fogalmam sincs, hogy mi lehet hasznos infó.
#4:
Május második hetében felkerestem a könyvelőm az SZJA bevallással kapcsoltban (foglalkozom a vállalkozásommal), azt mondta, minden rendben, minden nullás, én pedig megnyugodtam, aztán egyszercsak jött az értesítés.
Természetesen ma újra megpróbálom elérni.
Sikerült az imént elérnem a könyvelőt, elismerte, hogy nem küldte be, pótolni fogja, illetve azzal nyugtatott, hogy a NAV nem annyira szigorú, és hogy ez még csak értesítés volt, nem felszólítás, így nem lesz büntetés.
Persze ezen a ponton már azért is aggódhatok, hogy jól készíti-e el egyáltalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!