Hogy lehetnek nyereségesek mégis ezek a vállalkozások? Hogy éri meg a tulajnak?
Sziasztok, Böngésztem az interneten, megnéztem néhány ismertebb vendéglátó hely éves beszámolóját. A legtöbbnek vagy minuszban van az adózott eredménye, néhánynál pedig csak pár százezer nyeresége van, miközben az árbevételük 2-300M felett van. Mi ebben a trükk?
Továbbá az utcánkban az egyik ember üzemeltet egy kissebb balatoni vendéglátót ami évről évre szintén csak épphogy 100-200E Ft pluszban van, mégis úgy él mint egy király. Hogy érheti ez meg?
Köszi a válaszokat
Ezt hívják kreatív könyvelésnek, a vállalkozó elkönyveli az új autóját, telefonját és nyaralását a cég kiadásaként (mint céges autó, céges telefon és üzleti utazás) és kihozzák az eredményt 0-ra vagy aközeli összegre. Ez persze egy bizonyos szint fölött már nem simán szürkezóna, hanem törvényellenes, de a NAV-nak ki van adva, hogy a kis kkv-kat nem baszogassa.
Amúgy az árbevétel nagyságától nem kell hasra esni - nagyon sok szektorban jó, ha a tisztán 3-4%-os haszonkulcs megvan, ha felvennének még 1 embert akkor lehet, hogy már veszteséges lenne a társaság, a magyar cégek főleg kis hozzáadott értékű munkákat végeznek. Az EU-ban minden 2 millió euro alatti forgalmú cég mikrovállalkozásnak minősül. Magyarán ez még annyira sikertelen üzlet, hogy a kisvállalkozás szintet sem üti meg, mert annak a felső határa évi 10 millió euró.
Mivel 31-e a határidő a mérleg beadására, te szerintem a tavalyi beszámolókat láthattad, ami a 2021. évi adatokra vonatkozik. 2021-ben a covid miatti kötelező bezárások elég nagy károkat okoztak a vendéglátásban.
Forgalom nem volt, a jobb helyeken nem küldték el az alkalmazottakat de a számlákat fizetni kellett stb. A tavalyi év meg már az inlflációról meg az elszállt energiaárakról szólt.
"mégis úgy él mint egy király. Hogy érheti ez meg?"
A kiadások közt nézd meg, ott van, amit kifizetett magának.
Hány alkalmazottja van?
"mégis úgy él mint egy király. Hogy érheti ez meg?"
Ez mit jelent amúgy konkretizálva?
hány órát dolgozik a vendégglátóban és miket csinál, ami alapjén szerinted király?
Mert ha ott indul, hogy dolgozik akár csak napi 4 órát is, pláne a 70 fokos konyhában, vagy a 35 fokos Balatonon, akkor az nekem rabszolga kategória, nem király. Nem mellesleg 23 fokig vagyok hajlandó életben maradni, fölötte kihalok.
Ezt a grafikont is érdemes megnézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!