Kell-e ennek az embernek adot fizetnie, es ha igen, milyet?
Szemely A: Nincs bevetele, felretett penzbol el (pl oroksegbol).
Szemely B: Van bevetele, "szabaduszo", es epphogy annyit keres hogy tud elegendo etelt venni.
Mindket teorizalt szemely kifizeti a szamlakat a lakasara ami nem az o neven van, lakber nincs. TB-t is fizetik.
Milyen adot (vagy masfele dijat) kell nekik fizetniuk es "kinek" (milyen hivatalnak vagy nem tudom minek hivjak)?
Nyilván áfát mindkettőnek kell.
Személy A fizetett öröklés után. És fizeti a TB-t.
Személy B pedig fizet annak a tükrében a bevételei után, hogy pontosan milyen jogviszonyban 'szabadúszó'. Például ha főállású AAM átalányadós, akkor fizeti a TB szocho SZJA kombót. Ha KATA-s, akkor a KATA-t. Stb stb.
Az A ha nem totál pénzügyi analfabéta, vagy 88 éves, akkor nem számlapénz formájában tartja a vagyonát, hanem befektetések formájában.
A befektetések hozama lehet adóköteles egyes esetekben.
Koszonom az eddigi valaszokat. Milyen hivatalhoz stb kell fordulni hogy megtudja az ember hogy milyen adot koteles fizetni?
Hogyan bizonyitja az ember hogy mennyi bevetele van? Bocsanat ha buta a kerdes!
Illetve mi van akkor ha valakinek egyaltalan nincs bevetele, es nem el oroksegbol (pl eltartott) de nem rokkant vagy ilyesmi? Neki TB-n kivul kell valamit fizetnie?
Hogyan bizonyitja az ember hogy mennyi bevetele van?
Na alkalmazott, akkor bért kap, és az az ezzel kapcsolatos bérlap a bizonyiték.
Ha vállalkozó, akkor számláz, és az.
Mégis mit kellene fizetnie, ha nincs bevétele? Nem értem mi a fenére akarsz kilyukadni. Az állam a bevételt és a fogyasztást adóztatja.
alapvetően kell fizetni jövedelmi típusú adókat akkor, amikor keresed a pénzt, forgalmi típusúakat akkor, amikor költöd, meg bizonos esetekben vagyoni típusúakat (ingatlan, gépjármű) csak azért, mert valamid van.
Tehát aki nem keres semmit, az nem fizet jövedelemadót. De ha a bankszámlája hoz egy szerény kamatot, abból már vonják a kamatadót.
A TB egy másik kérdés, az nem adó, azt fizetni kell annak, aki nem nyugdíjas/tanuló. Aki dolgozik, az jövedelemarányosan fizet, aki a vagyonából él, az meg egy havi fix összeget fizet.
#6 - igen persze lehet rakeresni de pont azert vagyok GYIKen mert laikus valaszokat keresek
#7 - hogy erted hogy rengeteget sporolhatnek ennek koszonhetoen a jovoben?
@xswerdy, koszonom a valaszt! esetleg azt tudod hogy mennyi jovedelem folott kell adozni?
Minden forint adóköteles. Leírtuk már többször. Felfogás lenni lassú?
Nem nehéz átfogni aggyal, szerintem, de a #7es pedig úgy érti, hogy ha nem megfelelő adónemet választasz, akkor sokat bukhatsz, ha pedig sunyulsz, vagy szürkezónázol, akkor meg komoly bírságokat kaphatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!