Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Tavalyi adóbevallást hol/...

Tavalyi adóbevallást hol/ milyen programmal tudom módosítani?

Figyelt kérdés
Betegség miatt szja kedvezményre vagyok jogosult. Anyk vagy mi kell ahoz hogy módosítani tudjam könyvelő nélkül?

2023. máj. 5. 19:26
 1/5 Ypszilon1980 ***** válasza:
Az a 2021-es év bevallása? Mikor lett diagnosztizálva?
2023. máj. 5. 21:28
 2/5 anonim ***** válasza:

Magát az adóbevallást nem tudod "átírni", hanem önellenőrzés keretén belül be kell nyújtanod egy "másikat", amelyben feltünteted a betegséged miatti kedvezményt.

Mivel jelölni kell rajta, hogy "önellenőrzést" hajtasz végre a 2021. évről benyújtott bevallásoddal kapcsolatban, ezért tudni fogják, hogy felül kell írniuk a most benyújtott bevallásoddal az eredetit.

A kedvezményt csak akkor érvényesítsd a 2021. évi jövedelmeddel szemben, ha már akkor fennállt a betegséged. Ezt orvos által kiállított - kötelező adatokat tartalmazó - irattal kell igazolni tudni. Ráadásul a betegséged BNO-kódjának szerepelnie kell abban a kormányrendeletben, amely a kedvezményre jogosító betegségeket felsorolja. Ha nem szerepel benne, akkor nem vehetsz igénybe általa kedvezményt.

Ezekkel tisztában vagy?

2023. máj. 6. 05:00
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszonom, igen ezekkel tisztában vagyok. A kérdés a hogyan? Anyk-onya vagy hogy kell önellenőrzést csinálni?
2023. máj. 6. 06:13
 4/5 Ypszilon1980 ***** válasza:
5 évre visszamenőleg is lehet valahogy érvényesíteni az adókedvezményt, azt mondjuk nem tudom, hogy ahhoz is önellenőrzés kell-e.
2023. máj. 6. 08:50
 5/5 anonim ***** válasza:

Igen ahhoz is.

Ha az ideit (tehát a 2022. évben megszerzett jövedelmekről szólót) nem adta be, akkor az nyilván nem önellenőrzés lesz, hanem beleírja a megfelelő sorba a neki járó kedvezmény összegét és kész.

"A kérdés a hogyan?"

Én még mindig ÁNYK programmal dolgozom, mert ezt ismerem, a másikat nem és nem is érdekel. ANYK-val pikk-pakk elkészítek mindent.

ÁNYK-val: Nyitni kell egy üres bevallási nyomtatványt arra az évre, amelyikre utólag érvényesíteni szeretnéd a kedvezményt. Kitöltőd úgy, mintha most töltenéd ki először, a most megfelelő adatokkal (beleteszed a kedvezményt is). A bevallás főlapján jelölöd, hogy "önellenőrzöl" (X-szelsz). Erre megnyitja az önellenőrzéshez szükséges további pótlapokat is a rendszer. Azokat is kitöltöd, ha szükséges, majd benyújtod a bevallást, ami felülírja a régebben beadott bevallásodat.

Ahány évet önellenőrizni akarsz, annyiszor ezt megcsinálod minden egyes adóévvel külön-külön.

Ha 2021-es évet önellenőrzöl, akkor a 2153-as nyomtatványt töltöd ki a fenti módon. Ha 2020-as évet ellenőrzöl, akkor megnyitsz egy 2053-as nyomtatványt üresen, és kitöltőd a fenti módon és a többi...

2023. máj. 7. 05:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!