Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha 25 év alatti vagyok, és...

Ha 25 év alatti vagyok, és emiatt SZJA-mentes (a munkáltatóm sem fizeti), de mindeközben vele született laktóz érzékenységem van, amire elvileg járna kedvezmény, akkor mindkettő jár?

Figyelt kérdés
Ne haragudjatok kicsit buta a kérdés, sajnos nem nagyon értek ehhez, de az lenne a kérdésem, hogy az SZJA-m “kiüti”-e a laktóz érzékenységem miatt járó kedvezményem, vagy igényelhető a kettő együtt. Illetve még egy kérdés, amennyiben igen; a laktózra visszamenőleg is igényelhetem azt tudom, viszont ezelőtt csak diákmunkáztam (szja-bevezetése előtt már) az beleszámít mint jövedelem, tehát igényelhető rá visszamenőleg, vagy nem. Köszi!:)

2023. ápr. 3. 16:50
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

"egy olyan példát, amiben a munkáltató nem vonta az SZJA-t le, majd a bevallásban visszaigényelhette emiatt a munkavállaló..

Hát ilyen példa nem nagyon lehetett, mert ha nem vonta le az SZJA-t év közben a munkáltató, akkor a dolgozónak év végén a bevallásban nincs miből visszaigényelnie pénzt. Nulla levont SZJA után maximum nulla pénzt lehet visszaigényelni. :)

"emiatt foglalkozatott az, hogy esetleg ha nyilatkozom, hogy nem kérek SZJA-mentességet, majd ezután a bevalláskor mégis érvényesítem, úgy nekem konkrétan utalnak-e pénzt, tehát hogy így nem veszik el."

Ebben a formában igen. Tehát von SZJA összeget év közben a munkáltató, mert arról nyilatkozol felé, hogy nem kéred év közben érvényesíteni a bérednél a 25 év alattiak kedvezményét. Tehát lesz levont SZJA előleged. Az év végi bevallásban tehát lesz mit visszaigényelni belőle.

2023. ápr. 6. 05:26
 12/12 A kérdező kommentje:
Ment a zöld, köszi!:)
2023. ápr. 6. 23:25
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!