A Patreonból jövő bevételek után, hogy kell adóznom?
Vakmerő húzás, de én írnék egy megkeresést a NAV-nak amire levélben vársz választ. Jó pofátlanul beleírva, hogy iránymutatás hiányában nem fogsz adózni a bevétel után, mert nem tudod megállapítani mit kell csinálni. Ha erre az a válasz, hogy nem tudják megnevezni hogy mit kell csinálnod, akkor lesz egy hivatalos válaszod a hatóságtól. Ezután nem adózol semmit, és ha bármikor elővesznek akkor ezt a választ bizonyítékként felhasználod. Úgyis csak 5 évre visszamenőleg tudnak követelni.
Életszerűbb megoldások: hátha egy könyvelő tudja, vagy ha itt sem válaszol és nem találsz választ, esetleg megkérdezel 1-2 ilyen netes embert hogy ők mégis hogy csinálják.
Bocs, hogy ez sem értelmes válasz, de gondolom azon már rég túl vagy hogy mindenféle variációban áttúrtad a netet. Ráadásul a KATA átvariálása óta már a régi cikkek sem pontosak:
Én sem tudok biztosat mondani, de az ebből származó jövedelem adója 15% lehet. Az oldal is kap valahány százalék részesedést.
Twitch-ről származó bevétel után is 15%-os adót kell fizetni, ráadásul ott például egy sub $5-tól kezdődik amiből a streamer $2,5 kap, ezt a $2,5 pedig 15% adó terheli.
Hasonlóan tudom elképzelni a Patreon rendszerét is, de nem ismerem a platformot.
#2 vagyok,
#5-re válaszolnék: Mint írtam nem ismerem a platformot, de nézhető, felkapott tartalmat sokkal egyszerűbb kitalálni mint elsőre tűnik. Ténylegesen csak kell egy jó ötlet, ki kell találni milyen felszerelésre van szükséged hozzá, a beszerzést követően pedig el lehetne kezdeni a dolgot, utána pedig folyamatosan lehet ötletelni hogyan lehet jobbá tenni.
Például van YouTube-on egy amerikai csávó, aki furgonnal járja a városokat és ha lát egy elhanyagolt kertes házat, burjánzó utcafrontot, akkor felajánlja hogy ingyen lenyírja, cserébe csak beleegyezést kér, hogy a tulaj hangja legalább szerepelhet a felvételen.
Ezután fogja, különböző szögekből felveszi ahogy lenyírja a füvet, elsöpri a járdát és kész is az ASMR videó. Habár én csak bele szoktam tekergetni, de milliós nézettsége van rajta. Van a videóban vagy 20 reklám, tegyük fel hogy 100.000 ember telefonról végignézi a reklámokat, az minden 1.000 reklám megtekintés után $2 körüli haszon. Szóval $200-t keres kb./minimum egy videójával. Órabérre vetítve 10 órájában biztos benne van, szóval $20-os órabérrel nem tudom megéri-e neki, de én kreatív ötletnek tartom.
De hát annyi hülye ötlet van ami mégis felkapott, sikeres. Nekem is van egy ötletem csak nincs meg a kellő felszerelés, de én vállalkozással kötném össze a dolgot.
Amúgy pedig a #4-el kell egyetértenem, erre a kérdésre csak szakember tud megfelelő választ adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!