Átalányadó számítás tényleges bevétel, vagy számlaösszeg után?
Most tervezgetem a leendő vállalkozásom és úgy tűnik az átalányadó lesz a megfelelő, de van egy kérdés. Lesznek olyan munkák, amiket később (negyedévet átcsúszva) fizetnek ki.
Itt merült fel a kérdés, mi alapján kell SZJA, TB, SZOCHO, IPA-t számolnom? A ténylegesen megérkezett összegek, vagy a számlázott összegek után?
Közben találtam egy ilyen leírást:
"Az átalányadózó számára az adók és járulékok kiszámítása és befizetése a számlázott összeg után történik, függetlenül attól, hogy az összeg már beérkezett-e vagy sem. Ez azt jelenti, hogy az adó- és járulékfizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha az átalánydíjat folyósító személy még nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az átalánydíjas személy felé. Az átalányadózó a számla kibocsátásakor, illetve a teljesítést követően a számlán feltüntetett összeg után számolja ki és fizeti meg az adókat és járulékokat."
Tehát akkor most kicsit összezavarodtam, mégis a számlázott tételek után kell fizetni? Azért még várok, ki mit mond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!