Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » A párom is jogosult a családi...

A párom is jogosult a családi adókedvezményre?

Figyelt kérdés

Munkahelyet váltottam,adtak egy lapot amit úgy tölttünk ki hogy én veszem igénybe a kedvezményt (mivel nem vagyunk hivatalosan se házasok se élettársak)

Fél éves a gyermek,én vagyok az apuka (nemtudom számít e valamit)

És visszaküldte a munkáltató hogy 2-es kód helyett az 1-est jelöljem valamit a párom neve adószáma is kell mivel ő is jogosult.

Én úgy tudom hogy ahhoz hogy jogosultak legyünk mind a 2en ahhoz minimum élettársi viszony kell,vagy tévedek?

Illetve miért nem jó a 2es kód?

1es kód kedvezményezett eltartott

2es kód eltartott

(Nemtudom mennyire számít,a párom veszi igénybe a családi p-t és a gyest)

2023. márc. 2. 07:57
 1/6 anonim ***** válasza:
90%

Nem kell, hogy élettársak legyetek hivatalosan, elég, ha közös a lakcímetek és a gyermek is azon a lakcímen van.

Kell a nyomtatványra a párod adatai is, mivel ha nincs rajta, akkor egyedüállónak minősülsz, akkor azt a részt ki kell húzni.

Az 1-es kód jó, mert a kedvezményezett eltartottak azoka akikre valamelyik fél családi pótlékot kap. 2-es kódra azokat kell írni, aki csp-re már nem jogosult, de tanul még nappali tagozaton éa beszámítható.

2023. márc. 2. 09:27
 2/6 A kérdező kommentje:
Rendben,köszönöm szépen!
2023. márc. 2. 09:29
 3/6 anonim ***** válasza:

ne köszönd az elsőnek nagyon, mert hülyeséget ír.

nem kell se közös lakcím, és a gyereké is lehet bármi. Életvitelszerűen együtt kell csak élni.

2023. márc. 2. 11:33
 4/6 anonim ***** válasza:

Köszönöm észrevételedet kedves!

Esetleg a lényegi részhez van valami észrevételed?

2023. márc. 2. 12:13
 5/6 A kérdező kommentje:

A lényeget leírta az 1es,arra voltam kíváncsi hogy a párom is jogosult-e mert egyedüliként jelöltem be de visszadobta a munkáltató hogy közösen-t kell bejelölni.

Köszönöm mindenkinek! :)

2023. márc. 2. 20:37
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha együtt éltek mind a ketten a gyermekkel egy háztartásban (lakcím stb. nem releváns és az sem, hogy házastársad, vagy csak együtt éltek), és saját gyermeketek a szóban forgó gyermek, akkor mindketten jogosultak vagytok családi pótlékra utána, ebből kifolyólag családi kedvezményre is.

Ez alól egyetlen dolog zárhat ki: Ha az, akinek a nevére folyósítják a családi pótlékot, egyedülállóságra tekintettel magasabb összegű családi pótlékot kap.

2023. márc. 3. 04:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!