Hogyan lehet tartozásom, ha mindig fizettem?
1 éve magamnak fizetem havonta a Tb-t. Minden hónapban ugyanazt a fix összeget kell befizetni, minden hónapban ugyanaddig. Tehát teljesen világos a történet. Ezt meg is teszem minden hónapban. Erre most kaptam a NAV -tol egy levelet, miszerint 4500 forint tb tartozásom van.
Ezt mégis mire véljem? Hogy lenne már tartozásom, amikor minden egyes hónapban utalom a tb összeget.
Járt már vki így? Nem fogom vakon kifizetni, el van utalva a havi összeg. De meg sem magyarázzák a levélben, honnan az égből jött ez a tartozás nekik... Szerintetek mit tegyek?
Kérdezd le az adószámlád, ki fog derülni.
Ott lesznek tételesen a kiírt adók-befizetések.
Évente emelkedik amit fizetni kell.
Ha ugyanannyit fizzetsz, mint tavaly, akkor tartozásod lesz.
Nem lehetséges, hogy néha el-elcsúsztál 1-2 napokat?
A NAV ilyen szempontból, amikor pénzt kell behajtaniuk (ha túlfizetésed van és visszakaphatsz, akkor nem ennyire előzékenyek, hogy zaklassanak "kérd már vissza"), nagyon szőrszálhasogatóak tudnak lenni.
Ha a TB befizetési határidő az adott hónapra 12-e (most mondtam valamit, nem tudom pontosan), de te 13-án fizetted, akkor a háttérben simán rárakják a késedelmi díjat, annak a kamatát, illetve a késedelmi adminisztráció díját. Minden egyes alkalommal, ha ilyen történik.
SŐT, ha olyan a 2 bank közötti rendszer viszonya, akkor ha a határidő 12 ami péntek, és te este utalod el, valamelyik bank könyvelése pedig szünetelt a hétvégére és csak 15-e hétfő hajnalban könyveli a rendszer, akkor arra is rárakják a 3 napot. Ugyanis a NAV bankjánál lévő elkönyvelésnek kell megtörténni az befizetési határidőig, és nem magának az utalás elindításának.
5ös ! Köszönöm szépen!
De, lehet, hogy neked lesz igazad... 1-2 alkalom tuti volt ilyen, nyáron nyaraláson stb, 1-2 nappal később utaltam, de éves szinten ez is minimális és ez egyből majdnem 5ezer... Fasza...
Köszönöm szépen a kommented, ment a zöld!
A késedelmi kamatot külön számlára könyvelik: 138 NAV Késedelmi pótlék bevételi számla 10032000-01076985, nem jelenhet meg másik adónem számláján.
1-2 nap csúszásra olyan kevés késedelmi kamatot számolnak, hogy azt törlik is az éves elszámoláskor.
Lekérdezted az adószámlád? Azon mi van?
A levélben hányas adónemkódon és számlaszámon van a tartozás?
4-esnek!
"Ha a TB befizetési határidő az adott hónapra 12-e (most mondtam valamit, nem tudom pontosan), de te 13-án fizetted, akkor a háttérben simán rárakják a késedelmi díjat, annak a kamatát, illetve a késedelmi adminisztráció díját. Minden egyes alkalommal, ha ilyen történik."
Késedelmi pótlékot évente egyszer írnak elő, méghozzá minden év november 15-én. Tehát november 15-én előírják az előző évben késedelmesen befizetett kötelezettségekre eső késedelmi pótlékot.
Ha a kiszámolt késedelmi pótlék nem éri el az 5 ezer forintot, akkor elő sem írják. :)
NAV-nál adminisztrációs díj nem létezik. :)
"SŐT, ha olyan a 2 bank közötti rendszer viszonya, akkor ha a határidő 12 ami péntek, és te este utalod el, valamelyik bank könyvelése pedig szünetelt a hétvégére és csak 15-e hétfő hajnalban könyveli a rendszer, akkor arra is rárakják a 3 napot. Ugyanis a NAV bankjánál lévő elkönyvelésnek kell megtörténni az befizetési határidőig, és nem magának az utalás elindításának."
A tartozás befizetésnek dátuma az a nap, amikor az adós a bankjából az utalást elindította. Ha ez 14 nap múlva "ér" a NAV-hoz, attól még a befizetés napja az utalás napja lesz. A postai csekken feladott tartozás befizetésének napja az lesz, amikor a postán az adózó azt feladta, és rápecsételték a csekkre.
Továbbá, ahogy a 7-es írja, a késedelmi pótlékot a 138. adónemre könyvelik. A fizetési felszólítás végén ott vannak a hátralékos adónemek. Biztos vagyok benne, hogy a kérdező esetében nem 138. Késedelmi pótlék adónem van ott feltüntetve, hanem inkább a 408-as adónem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!