Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Cégen keresztül magánszemély...

Cégen keresztül magánszemély várárolhat magának új traktort?

Figyelt kérdés
Szeretnék vásárolni egy új 820 MTZ traktort,de áfával együtt kb 10-12 millió lenne. Korábbi munkahelyemen előfordult hogy kellett valakinek zártszelvény vagy egy új házi vízmű és akkor megrendelte neki a cégnél a beszerző,és a bruttó árát a következő fizetéséből levonták és megkapta amire szüksége volt. Traktorral ez működne? Átíratható lenne a tulajdonjoga?
2023. febr. 17. 12:55
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Nem működik
2023. febr. 17. 13:29
 2/14 A kérdező kommentje:
Kimaradt a leírásból hogy egy nagygazdaságon keresztül várárolnám meg. Nem könyvesbolton keresztül.
2023. febr. 17. 13:56
 3/14 anonim ***** válasza:

Akkor sem működik, amiket írtál, azok rezsianyagok vagy nem olyan értékűek, ami miatt leltárkötelesek ill nagybefektetések.

A traktort fel kell tudni mutatni egy nav ellenőrzésen ill az élettartama végén selejtezni kell, emellett évente amortizációval csökkenteni az értékét.

2023. febr. 17. 17:26
 4/14 anonim ***** válasza:
Amúgy meg a traktornak van forgalmija és rendszáma, azok a cég nevén lesznek
2023. febr. 17. 17:28
 5/14 A kérdező kommentje:
Akkor úgy néz ki a dolog hogy még gyűjtögetni kell a pénzt. Köszönöm a segítséget.
2023. febr. 17. 17:41
 6/14 xswerdy ***** válasza:

na várj. Azt írod, hogy a végén a bruttó árat vonták le a fizetéséből. Tehát az ÁFÁt az illető kifizette. Ezt feltehetőleg úgy könyvelték le, hogy a kolléga számlát is kapott az áruról. Így a cég tulajdonképpen haszon nélkül továbbszámlázta azt? A kolléga meg annyit nyert, hogy a cég beszerzési ára feltehetőleg alacsonyabb, mintha ő vette volna közvetlenül? Ha csak ennyi, abban nincs semmi illegális.

Ha a cég nem számlázta, csak a kollégának arra a hónapra kevesebb fizetést számfejtettek, ott már kezdődik az adócsalás (a cég megspórolja az ÁFÁT, a bér utáni közterhet, a kolléga meg a szja-t, és a TB-t)

2023. febr. 18. 14:10
 7/14 A kérdező kommentje:
Ha egy cég vásárol magának egy áramfejlesztöt,akkor kifizeti a teljes árat,de az áfát visszaigényelheti. És így szerettem volna traktort is szerezni,hogy kifizetem az áfa nélküli vételárat és megkapom a gépet.
2023. febr. 18. 14:24
 8/14 A kérdező kommentje:
Rosszul írtam. A fizetésből nem a bruttó(áfával terhelt),hanem a nettó(áfa nélküli) összeget vonták le a fizetésből.
2023. febr. 18. 14:27
 9/14 xswerdy ***** válasza:

akkor az ÁFÁ-t a kolléga spórolta meg, a cég csak a bér utáni járulékot.

Amúgy nem tudom, mennyi a fizetésed, de 8-10 milliót levonni belőle... gondolom, nem egy hónapban, hanem évek alatt? Meg hát kevesebb fizetést számfejteni, mint ami a mukaszerződésben van, azt hogy? Max. a prémium/mozgóbér terhére tudok elképzelni ilyen juttatást.

2023. febr. 18. 14:34
 10/14 A kérdező kommentje:
Úgy gondoltam hogy megrendelik nekem a gépet,és kifizetik a teljes vételárat.Az áfát visszaigénylik. Én pedig egy összegben kifizetem az áfa nélküli vételárat a cégnek.
2023. febr. 18. 14:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!