Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Lakás kiadás után, hogy...

Lakás kiadás után, hogy fizetem az adót?

Figyelt kérdés

"Az ingatlan bérbeadással kapcsolatos szabályok különös érdekessége, hogy adóazonosítós ingatlan bérbeadóként nem kell a NAV-hoz bejelenteni ezt a tevékenységet.

Tehát megkötöd a bérleti szerződést, fizeted az adóelőleget és tavasszal beadod az adóbevallásodat. A NAV csak az adóbevallásodból fog értesülni arról, hogy Te év közben ingatlan bérbeadással foglalkoztál."

Milyen számlaszámra, milyen közleménnyel kell ebben az esetben utalni? Magánszemélyként a 10%-os költséghányadot választottam.

2023. febr. 1. 23:32
 1/5 A kérdező kommentje:

[link]

Tehát erre a számlaszámra elutalom az adott összeget, beírom az adóazonosítómat és kész is vagyok? Ezáltal levagyok védve?

Most olvastam, hogy január 12-én volt a fizetési határidő. Visszamenőleg is tudok fizetni?

Köszönöm a segítséget!

2023. febr. 1. 23:44
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Negyedévente kell adóelőleget fizetni, ha a fizetendő előleg év elejétől számítva eléri a 10 ezer forintot. Bevallani az éves bevallásban kell majd.
2023. febr. 1. 23:53
 3/5 A kérdező kommentje:

Igen, ezeket sikerült elolvasni. Lehet nem jól fogalmaztam.

Szeretném befizetni az adóelőleget.

Ha jól értelmeztem, akkor nem kell jeleznem most semmit a NAV felé, hanem a linkben található számlaszámra kell elutalni az adott összeget+adóazonosítót.

Sajnos belecsúszatam az előző negyedévbe, ami nincs fizetve.

Elutalhatok most 2 negyedévet?

Ha pedig jön tavasszal az éves bevallás, akkor abban jelezni, hogy bérbeadás után fizettem meg az adóelőleget.

2023. febr. 2. 00:07
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Igen, simán utald csak el, közleményben az adóazonosítóddal.
2023. febr. 2. 00:09
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

"Ha pedig jön tavasszal az éves bevallás, akkor abban jelezni, hogy bérbeadás után fizettem meg az adóelőleget."

Majd meg fogod látni, hogy erre a tevékenységre külön sor van a bevallásban, tehát tudni fogja a NAV, hogy ingatlant adsz bérbe, onnan származik a bevallásban feltüntetett jövedelmed egy része, vagy az egésze.

"Sajnos belecsúszatam az előző negyedévbe, ami nincs fizetve.

Elutalhatok most 2 negyedévet?"

Persze, a lőtéri kutya nem foglalkozik vele. Az a lényeg, hogy egyszercsak rendezd a kötelezettséged. Ha nem időben teszed, késedelmi pótlékot szoktak felszámolni utána, de az ilyen jellegű tevékenység után fizetendő előlegeket nem is tudják lekövetni, pontosan azért nem, mert nem kell negyedévente bevallást benyújtani róla, csak év végén.

2023. febr. 2. 04:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!