Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » TB tartozással mi a teendő?

TB tartozással mi a teendő?

Figyelt kérdés
2022.10.16-ától kellett tb-t fizetnem, 2022.12.19-étől van érvényben az ingyenes tb, a tartozásom viszont 21280Ft összesen. A két időpont között 64 nap telt el, így 17920Ft-nak kellene lennie. Gondolom az egész decemberi hónapot kiszámlázták, mert a kérelmet valamikor január 10 környékén adtam be. Ne foglalkozzak ilyen kis összeggel és fizessem be a teljes árat, vagy hol tudnám tisztázni ezt a helyzetet? Tudom nem sok pénz, de na, nem szívesen fizetek ha nem muszáj.

2023. jan. 26. 20:28
 1/9 anonim ***** válasza:
65%
3360 forintért elb.szol egy fél napot. Elég alacsony lehet az órabéred ha neked ez megéri.
2023. jan. 26. 20:41
 2/9 anonim ***** válasza:
47%
Fizesd be, mivel neked ez kötelezettséged. Mondjuk ha tuddtad hogy jogosult lettél volna már előbb is az ingyenes szoc.alapon tb-ellátásra, beadhattad volna előbb is mikor tudod hogy a NAV előírta a fizetőset. Mivel a Járási Hivatalba a kérelem beadásának napjától állapítják meg a rászorultságot, visszamenőlegesen nincs mivel bizonyítanod hogy nem kellett volna kifizetned, így ez sajna bukó, kifizeted, és legközelebb odafigyelsz rá hogy időbe elintézd amire jogosult vagy
2023. jan. 26. 22:22
 3/9 A kérdező kommentje:
ha egy emaillel nem elintézhető akkor hagyom
2023. jan. 26. 23:56
 4/9 anonim ***** válasza:
Mármint mi nem elintézhető? Ha van fedezeted akkor fizesd be szépen. Vagy kérsz csekket a NAV-tól (1819-es ingyenesen hívható szám, adóazonosító jellel igényelhető), ügyfélkapun pedig ügyfélkapu, EFER-fizetési oldal bankkártyás fizetéssel simpleplay-en keresztül
2023. jan. 27. 22:26
 5/9 anonim ***** válasza:

"... a kérelmet valamikor január 10 környékén adtam be."

"2022.12.19-étől van érvényben az ingyenes tb."

Ha január 10-e környékén nyújtottad be azt a kérelmet, ami által mentesítettek a járulék fizetése alól, akkor az a kérelem benyújtása előtti időszakra nem lesz érvényes, mivel nem visszamenőleges hatályú a döntés. Ebből kifolyólag nem is tudom, honnan szedted azt, hogy 2022. december 19-től érvényes az "ingyenes TB-d". :)

Az onnantól kezdve érvényes, amikor a határozatot a mentességről meghozták, vagy magába a határozatba belefoglalták a mentesség kezdő dátumát, ami a kérelem benyújtása előtti időpont nem lehet.

A nyilvántartott tartozásod összege eddig teljesen jó:

2022. október 16-tól október 31-ig 16 nap x 280,- =

4.480,- forint

+ 8.400,- forint (teljes november hónap)

+ 8.400,- forint (teljes december hónap)

= 21.280,-

Nincs miért reklamálnod, teljesen felesleges...

Ehhez jön majd még a 2023. február 12-én esedékes 2023. január havi járulékösszeg, ami - ha 2023. január 10-étől érvényes a mentességed - 9 napra: 9 nap x 320,- forint = 2.880,- forint lesz.

2023. jan. 28. 08:21
 6/9 A kérdező kommentje:
Határozatban volt, hogy 2022. december 19-től érvényes. Már befizettem amúgy, kösz a válaszokat.
2023. jan. 28. 12:23
 7/9 anonim ***** válasza:

"Határozatban volt, hogy 2022. december 19-től érvényes."

Mi érvényes 2022. december 19-től? Csak azért kérdezem, mert ez nincs szinkronban azzal, amit valójában előírtak neked.

A szövegkörnyezet is érdekelne, mert lehet, hogy valamit félreértettél. Nem szabad kiemelni részeket egy szövegből, mert néha gond van belőle. Más értelmet nyer...

2023. jan. 29. 06:40
 8/9 A kérdező kommentje:
2022. december 19-től 2023. december 18-ig hatályos a hatósági bizonyítvány. Lehet rosszul emlékszem egyébként és még decemberben leadtam az igénylést, de a karácsonyi időszakban nem dolgoznak a járáson, csak január 8-tól, ezzel keverhettem össze. Már be van fizetve, szóval mindegy
2023. jan. 29. 09:50
 9/9 anonim ***** válasza:

"Már be van fizetve, szóval mindegy"

Nem mindegy. Minek fizetsz olyan időszakra, amelyre nem kellene?

Ne fizess!

Szépen írsz egy szerelmes levelet a NAV-nak, amiben tájékoztatod őket, hogy X. Y. naptól mentesítve vagy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól, ennek megfelelően szíveskedjenek a kötelezettséged módosítani. A szerelmes levélhez mellékeled a hatósági bizonyítvány másolatát és elküldöd nekik, vagy beviszed személyesen és átveteted velük. Aztán vársz. Fognak reagálni.

Ha van ügyfélkapud, akkor ezt az ePapír szolgáltatás segítségével egyszerűbben meg tudod oldani. A NAV is fogad ePapíron beadványokat.

[link]

Ha átszámolják a kötelezettséget, akkor a feleslegesen befizetett összeg ott lesz az adószámládon túlfizetésként. Azt 5 éven belül visszaigényelheted bankszámlára vagy lakcímedre, vagy ha van/lesz hátralékos adónemed, akkor arra átvezettetheted.

2023. jan. 30. 04:12

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!