Idén hogy alakul az átalányadónál (főállásban) a "kedvezményes" keret?
Nem akarom a könyvelőm zaklatni buta kérdésekkel és itt általában sok tájékozott ember van, hátha valaki jobban ért a számokhoz nálam. :)
Szóval, idén hogy néz ki az az összeg ami után be kell fizetni fixen a valamennyi közterhet?
Tudom, hogy a minimálbérhez van kötve, ahogy a járulékok is, de mint mondtam totál analfabéta vagyok az ilyesmihez, viszont szeretnék kicsit előre kalkulálni.
Előre is köszönöm annak aki számol helyettem.
Biztos én vagyok funkcionális analfabéta, de ezt nem értem.
"Adómentesség
Adómentes az átalányadózó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó átalányban megállapított jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része. Ez az összeg 2023-ban 1 millió 392 ezer forint.
Az adómentes szabály értelmében nem kell személyi jövedelemadót fizetni:
– 40 százalékos költséghányadnál 2 millió 320 ezer forint,
– 80 százalékos költséghányadnál 6 millió 960 ezer forint,
– 90 százalékos költséghányadnál 13 millió 920 zer forint"
40 százalékos költséghányadban vagyok. Akkor most 2.320.000HUF-ig nincs SZJA, vagy 1.392.000HUF? Vagy ez utóbbi szám akkor mire vonatkozik? Az teljesen adómentes? Tényleg nem értem.
Tényleg nem látod a kapcsolatot az alábbi három szám között?
2.320.000 HUF
-40%
1.382.000 HUF
Komolyan kérdezem.
Fizikailag nem lehet értelmesebb szavakkal leírni, mint a szöveg amit kimásoltál.
1.392.000 HUF az alap, aminél Az adómentes szabály értelmében nem kell személyi jövedelemadót fizetni:
– 40 százalékos költséghányadnál 2 millió 320 ezer forint,
– 80 százalékos költséghányadnál 6 millió 960 ezer forint,
– 90 százalékos költséghányadnál 13 millió 920 zer forint
Ha nem hiányoztál a százalék számításnál az oskolában, akkor látni fogod az összefüggéseket. De nem is kell látnod, mert szó szerint le van írva, hogy 40%nál mennyi. Nem értem hogy mit nem értesz.
Nem kell szegényt szapulni, sok vállalkozó nem érti, mi a különbség a bevétel és a jövedelem között.
Kedves Kérdező!
2.320.000 Ft-ot számlázhatsz, mint bevétel.(már ha áfa mentes vagy) Mivel 40%os vagy, ezért 40% az a költség, amit a törvény vélelmez neked,ez után nem kell adóznod, így marad az 1.392.000 Ft, amit jövedelemnek hívunk. (ez kb. olyan, mint a munkabérnél a bruttó-nettó). DE! Ezt nyugodtan kérdezd meg a könyvelődtől. Ha normális, akkor el kell, hogy magyarázza neked. Ha ennyit nem tud megtenni, akkor lehet váltanod kéne. Ez egyáltalán nem buta kérdés.
Nem akarok feltenni ilyen kérdéseket a könyvelőmnek, mert nem akarom, hogy tudja, hogy ennyire gyökér vagyok, inkább ide járok csak égetni magam. :D
Nyilván értem a százalékszámítást, értem, látom a kapcsolatot a számok között, "köszönöm" a leereszkedő megfogalmazást azoknak akik így tettek és tényleg KÖSZÖNÖM annak aki válaszolt is!
Azt nem értettem, hogy most fizikailag mennyi összeget számlázhatok ki úgy, hogy azután nem kell SZJA-t fizetnem majd.
Ne haragudj, de ez nem gyökérség. Az lenne, ha mondjuk megkérdeznéd, hogy a számlánál a fizetési határidőhöz mit írjál.
Ha ezt nem mered megkérdezni a könyvelőtől, mert félsz, hogy gyökérnek néz, akkor a könyvelőd a gyökér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!