Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Idén hogy alakul az átalányadó...

Idén hogy alakul az átalányadónál (főállásban) a "kedvezményes" keret?

Figyelt kérdés

Nem akarom a könyvelőm zaklatni buta kérdésekkel és itt általában sok tájékozott ember van, hátha valaki jobban ért a számokhoz nálam. :)

Szóval, idén hogy néz ki az az összeg ami után be kell fizetni fixen a valamennyi közterhet?

Tudom, hogy a minimálbérhez van kötve, ahogy a járulékok is, de mint mondtam totál analfabéta vagyok az ilyesmihez, viszont szeretnék kicsit előre kalkulálni.

Előre is köszönöm annak aki számol helyettem.

2023. jan. 6. 00:30
 1/8 anonim ***** válasza:

Nehéz lett volna beírni googlebe?

Első találat:

[link]

2023. jan. 6. 02:36
 2/8 A kérdező kommentje:

Biztos én vagyok funkcionális analfabéta, de ezt nem értem.

"Adómentesség

Adómentes az átalányadózó egyéni vállalkozó e tevékenységéből származó átalányban megállapított jövedelmének az éves minimálbér felét meg nem haladó része. Ez az összeg 2023-ban 1 millió 392 ezer forint.

Az adómentes szabály értelmében nem kell személyi jövedelemadót fizetni:

– 40 százalékos költséghányadnál 2 millió 320 ezer forint,

– 80 százalékos költséghányadnál 6 millió 960 ezer forint,

– 90 százalékos költséghányadnál 13 millió 920 zer forint"

40 százalékos költséghányadban vagyok. Akkor most 2.320.000HUF-ig nincs SZJA, vagy 1.392.000HUF? Vagy ez utóbbi szám akkor mire vonatkozik? Az teljesen adómentes? Tényleg nem értem.

2023. jan. 6. 02:55
 3/8 anonim ***** válasza:

Tényleg nem látod a kapcsolatot az alábbi három szám között?

2.320.000 HUF

-40%

1.382.000 HUF

Komolyan kérdezem.

2023. jan. 6. 03:18
 4/8 anonim ***** válasza:

Fizikailag nem lehet értelmesebb szavakkal leírni, mint a szöveg amit kimásoltál.

1.392.000 HUF az alap, aminél Az adómentes szabály értelmében nem kell személyi jövedelemadót fizetni:

– 40 százalékos költséghányadnál 2 millió 320 ezer forint,

– 80 százalékos költséghányadnál 6 millió 960 ezer forint,

– 90 százalékos költséghányadnál 13 millió 920 zer forint

Ha nem hiányoztál a százalék számításnál az oskolában, akkor látni fogod az összefüggéseket. De nem is kell látnod, mert szó szerint le van írva, hogy 40%nál mennyi. Nem értem hogy mit nem értesz.

2023. jan. 6. 03:24
 5/8 Sandol ***** válasza:

Nem kell szegényt szapulni, sok vállalkozó nem érti, mi a különbség a bevétel és a jövedelem között.

Kedves Kérdező!

2.320.000 Ft-ot számlázhatsz, mint bevétel.(már ha áfa mentes vagy) Mivel 40%os vagy, ezért 40% az a költség, amit a törvény vélelmez neked,ez után nem kell adóznod, így marad az 1.392.000 Ft, amit jövedelemnek hívunk. (ez kb. olyan, mint a munkabérnél a bruttó-nettó). DE! Ezt nyugodtan kérdezd meg a könyvelődtől. Ha normális, akkor el kell, hogy magyarázza neked. Ha ennyit nem tud megtenni, akkor lehet váltanod kéne. Ez egyáltalán nem buta kérdés.

2023. jan. 6. 07:22
 6/8 anonim ***** válasza:
Alapjáraton az szomorú, hogy a könyvelőd nem tájékoztatott magától a változásokról…
2023. jan. 6. 07:33
 7/8 A kérdező kommentje:

Nem akarok feltenni ilyen kérdéseket a könyvelőmnek, mert nem akarom, hogy tudja, hogy ennyire gyökér vagyok, inkább ide járok csak égetni magam. :D

Nyilván értem a százalékszámítást, értem, látom a kapcsolatot a számok között, "köszönöm" a leereszkedő megfogalmazást azoknak akik így tettek és tényleg KÖSZÖNÖM annak aki válaszolt is!

Azt nem értettem, hogy most fizikailag mennyi összeget számlázhatok ki úgy, hogy azután nem kell SZJA-t fizetnem majd.

2023. jan. 6. 10:44
 8/8 Sandol ***** válasza:

Ne haragudj, de ez nem gyökérség. Az lenne, ha mondjuk megkérdeznéd, hogy a számlánál a fizetési határidőhöz mit írjál.

Ha ezt nem mered megkérdezni a könyvelőtől, mert félsz, hogy gyökérnek néz, akkor a könyvelőd a gyökér.

2023. jan. 6. 13:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!