Ha 2017-ben vettem Bitcoint 50 000 forintért s még szintén 2017-ben eladtam 300 ezer forintért azt most büntetlenül bevallhatom és csak 15% adót kell fizetnem?
Ha 2021 előtt (fontos: nem 2021 adóévre vonatkozóan, hanem előtte) nem adóztál semmilyen kriptojövedelemről, akkor az összes (csak az összeset, nem egyet vagy kettőt ) ilyen kriptós ügyet hozzácsaphatod a 2022-es dolgokhoz és a 2022-es íven vallhatod be.
A bevallásnál
- minden, a fenti időszakban történt péntbevitel a krptovilágba ( (vételár vagy költség) az kiadás. az is, aminek a kriptoját még nem adtad el.
- minden, a kriptovilágból kijövő pénz az bevétel
- minden USD-t MNB napi árfolyamon át kell számolni forintra
- össze kell adni a bevételeket és a kiadásokat külön-külön
- a bevétel-kiadás=eredmény. Akár negatív (veszteség) vagy pozitív (jövedelem) érdemes vagy kötelező beírni a bevallásba a 2022 évi rovatba. Az 2021-es év kripto eredményével adókiegyenlítést lehet alkalmazni.
SZJA tv. 6f/C és 102.
"Ez komoly gond"
Ez nem komoly gond. :-)
Átrakod egy excelbe a vételeidet dátummal és összeggel. Másik oszlopokba berakod a letölthető MNB árfolyamokat dátummal. Minden ügylet mellé átmásolod a megfelelő dátumú MNB árfolyamot. Csinálsz egy szorzó oszlopot. Szummázod és kinyomtatod az egészet.
Tételenként kb. 10 másodperc.
Honnan lehet megnézni az árfolyamot és a szorzó oszlop készítését?
Analfabéta vagyok de gyorsan tanulok.
A "szorzó oszlop" nem hivatalos elnevezés, csak ez jutott eszembe.
A legfelső cellában csinálsz egy szorzást:
= egyik cella * másik cella ENTER
Kijelölöd. A jobb alsó sarkán lesz egy kis fekete négyzet. Azt egérrel megfogod és lehúzod olyan hosszan, ameddig a számítandók vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!