Hogy működik Magyarországon az éves számla elszámolás?
Szóval nem rég költöztünk az országban! Eddig havonta fizettük a Villány számlát amit küldtek. Erre ki küldtek 70.000.ftos számlát amikor havonta 20.000.volt.
Kérdeztem a család többi tagját azt mondják éves el számolás.
Amit nem értek hogy lehet ha egész évben fizetni kellet.
Az éves átlagfogyasztást az előző évből számolják.
Mindegy mennyit fogyasztasz, minden hónapban ugyanannyit fizetsz.
Évente egyszer leolvassák az órát, ha többet fogyasztottál, mint amennyit fizetsz, akkor azt kiszámlázzák.
Ha kevesebbet, akkor a túlfizetést jóváírják a következő számlá(ko)n.
Bármikor megváltoztathatod a havi fogyasztást, de leolvasás után is automatikusan korrigálnak.
Tehát mostantól, hogy ne legyen ilyen meglepi, a 20000-es számlát meg fogják emelni a különbözettel arányosan. Kb 25600 lesz innentől kezdve a havi számlád, így ha nem változik a fogyasztásod, a következő éves elszámolásnál nem fogsz újabb csekket kapni.
2#te nagyon hülye vagy!
nyilván nem csak én azt hittem hogy amit ki küldenek számlát az már havonta el van számolva és le van olvasva. Mivel Szerbiában úgy van hogy havonta olvasnak és számolnak. Én nem tudtam hogy itt nem olvasák és számolják havonta!
Itt évente olvassák.
A legtöbb szolgáltatónál te választod meg, hogy mennyit akarsz havonta fizetni.
Magyarországon az áramszolgáltató két lehetőséget biztosít a magánszemélyeknek ezzel kapcsolatban.
Vagy havonta leolvasod az áramóra állását, és "bediktálód" a szolgáltatónak, aki a diktált fogyasztás alapján fogja havonta kiállítani a számládat, tehát havonta annyit fizetsz, amennyit fogyasztottál.
Másik lehetőség, hogy vagy az előző évi fogyasztást veszik alapul, azt elosztják 12 hónappal, és havonta kb. azonos összegről kapsz számlát attól függetlenül, hogy valójában mennyit fogyasztottál, vagy Te jelzed a szolgáltató felé, hogy havonta mekkora fogyasztásról állítsanak ki részedre számlát. Ezt hívják átalányszámlázásnak.
Mindként esetben évente egyszer a szolgáltató leolvassa az áramóra állásokat, és erről készít egy elszámoló számlát a fogyasztónak. Aki havi diktálós, azt nagyon nem éri meglepetés, aki átalányban fizette év közben a számláit, ott vagy van eltérés, vagy nincs. Ha többet fogyasztottál, mint amennyit havonta kiszámláztak, akkor a többletet az elszámoláskor kell megfizetni. Ha kevesebbet, akkor vagy beszámítják a következő számlába a pluszt, vagy visszakérheted a bankszámládra az összeget.
A két számlázási lehetőség közötti váltásra (diktálós, vagy átalány) elszámolási időszakon belül csak egyszer van lehetőség (tehát évente egyszer). Vagy úgy döntesz, hogy havi diktálós szeretnél lenni, és úgy is dönthetsz, hogy diktálósról átalányra váltasz át. Ezt az igényedet jelezni kell a szolgáltató felé.
Ha diktálást választasz, akkor a havi számla szöveges részében mindig feltüntetik, hogy a következő diktálás mikor esedékes.
Ha a diktálást évente kétszer elszalasztod, akkor a szolgáltató automatikusan átalányra vált az elszámolási időszak végéig, és csak a következő elszámolási időszakban választhatod újra a diktálási lehetőséget.
Diktálásra a szolgáltató különböző lehetőségeket biztosít. Az E.ON esetén például applikáción keresztül, online felületen, telefonon és SMS-ben is be lehet diktálni az óraállást.
Egyébként a számlán is feltüntetik, hogy milyen módon történt az óraállás meghatározása -> LM (leolvasás módja).
- becsült (átalány)
- diktált
- szolgáltató ellenőrzése által
- szolgáltató leolvasása által (éves leolvasás)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!